078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg

“Met het samenvoegen van 5G en artificiële intelligentie verandert alles”, schrijft het FD. Wij kunnen ons enkel achter die uitspraak scharen. De nieuwe toepassingen komen er namelijk zeker aan. We lichten in dit artikel een aantal van deze toepassingen uit. We richten ons daarbij specifiek op de zorg.

5G en AI in de gezondheidszorg

Een van de kenmerken van 5G is de hoge snelheid. Daarnaast kent 5G een lage latency. Dat betekent dat de vertraging tussen het versturen en ontvangen van data laag is. Opereren op afstand komt dankzij de snelle en stabiele 5G-verbinding eindelijk echt binnen bereik. Of neem slimme pillen, die allerlei metingen kunnen verrichten, die vervolgens via 5G naar de dokter gestuurd kunnen worden.

De kracht van Artificial Intelligence (AI) wordt vooral zichtbaar bij de ontwikkeling van medicijnen. Normaal gesproken kan het jaren duren voordat een nieuw medicijn op de markt komt. Met AI kunnen echter allerlei analyses uitgevoerd worden om de reacties op het menselijk lichaam te voorspellen. Dankzij de inzet van AI wordt de ontwikkelingstijd korter én dus ook goedkoper.

Een laatste voorbeeld: er wordt volop onderzoek gedaan naar de combinatie van AI met ruimtetechnologie, waarmee het mogelijk wordt de verspreiding van pandemieën te volgen. Hiervoor worden gegevens over besmettingspercentages gecombineerd met via 5G doorgegeven satellietbeelden.

Maar willen mensen dat wel?

Ook Computable schrijft over de combinatie van 5G en AI in de zorg. Zij gebruiken daarbij de toespraak van Ben Arnold van NPD tijdens de technologiebeurs CES in Las Vegas. Opvallend is dat Arnold een stuk minder enthousiast is over een aantal van de hierboven beschreven toepassingen. Volgens Arnold blijft opereren op afstand (voorlopig?) een marginaal gebeuren. Niet omdat het technisch gezien niet mogelijk is, maar omdat patiënten toch liever naar een ziekenhuis gaan. Dat neemt echter niet weg dat mensen per definitie afwijzend ten opzichte van zorg op afstand staan. Zorg op afstand kan wel degelijk een van de toepassingen van 5G en AI worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

De implementatie van innovatie in de zorg

Of we de impact van 5G en AI op de zorg snel gaan voelen, is ook volgens ons nog maar de vraag. De zorgsector is niet de gemakkelijkste sector om in te innoveren, onder meer vanwege zorgen om dataveiligheid, en een gebrek aan financiële middelen en kennis.

Desalniettemin is er wel degelijk een toename in de inzet van AI-oplossingen te zien. Daar zijn ook een aantal redenen voor te noemen: zorgverleners en -gebruikers raken gefrustreerd over de huidige medische systemen, slimme apparaten zijn alomtegenwoordig in de rest van de samenleving en mensen raken steeds meer gewend/gehecht aan deze apparaten. Op de achtergrond spelen ook zaken als de vraag naar medicatiemanagement, het toenemende aantal chronisch zieken en ouderen, en de nadruk op de balans tussen kosten en baten mee.

We gaan als het goed is dit jaar nog meemaken of de komst van 5G in Nederland de inzet van AI in de zorg zetje kan geven!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Waarom we moeten investeren in AI (voor de zorg)
Adoptie van e-health; waarom lukt het niet?
De Internet of Things-toepassingen van 5G

nl_NLNederlands