Alles dat je moet weten over Virtual Reality (VR) in de zorg

Virtual Reality (VR) in de zorg: definitie, toepassingen en meer

In dit artikel vertellen we je meer over Virtual Reality (VR). We gaan daarbij specifiek in op VR in de zorg. We geven daarbij ook een aantal voorbeelden van (toekomstige) zorgtoepassingen.

Een korte definitie van Virtual Reality: VR uitgelegd

Virtual Reality (VR) creëert een virtuele wereld. Deze wereld bestaat uit camerabeelden of uit computeranimaties. VR werkt met een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. In het geval van VR is dat meestal een soort grote bril. Het is alleen niet mogelijk om door de bril heen te kijken. Er zitten namelijk geen glazen maar beeldschermen in, die de virtuele wereld laten zien.

Hoe werkt Virtual Reality: de werking van VR uitgelegd

De virtuele wereld in VR is opgemaakt uit 3D-beelden. Dat betekent dat voorwerpen en de omgeving diepte hebben. Om dat effect te bereiken, heeft een VR-bril twee lenzen die elk hetzelfde beeld weergeven, maar dan net een stukje verschoven. Een VR-bril is ook uitgerust met sensoren, die bijvoorbeeld de oriëntatie van je gezichtsveld registreren. Dat betekent dat het beeld meebeweegt als je rondkijkt of de hoek van je hoofd verandert.

Virtual Reality (VR): alles dat je moet weten over de toepassing van Virtual Reality in de zorg.

De drie verschillende soorten Virtual Reality brillen

Er bestaan verschillende soorten VR-brillen. De simpelste uitvoering is een VR-houder van karton of plastic voor je smartphone, waarmee je enkel VR-filmpjes kunt afspelen. Daarnaast zijn er VR-brillen met een eigen scherm, die je kunt aansluiten op een gameconsole of een pc. De toepassingen van deze VR-brillen zijn veel groter, zo kun je er bijvoorbeeld ook op gamen. Ten slotte dan nog de standalone-VR-brillen, waarbij de technologie in de bril verwerkt zit en je dus ook geen pc nodig hebt.

Virtual Reality: van games naar breed inzetbare zorgtechnologie

Bij Virtual Reality denken veel mensen meteen aan games. De technologie is echter veel breder inzetbaar, bijvoorbeeld ook in de zorg. Zeker nu de overheid aanstuurt op efficiëntere behandelingen en een algehele kostenbesparing biedt VR een duidelijke kans om zorg goedkoper én beter te maken. We geven je hieronder graag een aantal voorbeelden van Virtual Reality als zorgtechnologie.

Een aantal voorbeelden van Virtual Reality in de zorg

  1. Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet als tool om mee te trainen, bijvoorbeeld voor het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor operaties. Dankzij VR kunnen studenten nieuwe vaardigheden aanleren in een veilige omgeving, waarbij er geen echte patiënt nodig is. Daarbij kunnen ook uitzonderlijke situaties toch frequent getraind worden.
  2. Ook voor revalidatietherapie kan VR van toegevoegde waarde zijn. Met VR kun je namelijk voor meer afwisseling in omgevingen, opdrachten en spelelementen zorgen, en dat werkt enorm motiverend. Daarbij kan het systeem ook feedback geven of de oefeningen wel goed uitgevoerd worden.
  3. VR wordt ook ingezet in het kader van pijnbestrijding. De technologie weet gebruikers dusdanig bezig te houden en af te leiden dat ze minder pijn voelen, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van verband of het ondergaan van chemotherapie.
  4. Een van de bekendste Virtual Reality-toepassingen in de zorg is de behandeling van angststoornissen. We spreken hierbij over exposuretherapie, waarbij een cliënt stapsgewijs de voor hem angstwekkende situatie opzoekt. Het voordeel is dat VR situaties mogelijk maakt die in het echt niet mogelijk zouden zijn. Inmiddels is aangetoond dat exposuretherapie via VR net zo effectief is als een traditionele behandeling.
  5. Of neem het trainen van sociale vaardigheden, waarbij ook eindeloos geoefend kan worden in een veilige omgeving.
  6. Bij reminiscentietherapie kunnen mensen met dementie locaties uit hun verleden bezoeken, zoals hun geboortestad in de jaren 20. Dit roept allerlei herinneringen op. VR is vanwege de grote mate van realisme uitermate geschikt voor deze therapie.
  7. VR kan ook een verrijking van videobellen betekenen. Levensechter kun je je naasten niet zien. En dat is natuurlijk ideaal wanneer voor een coronapatiënt die geen bezoek kan ontvangen.
virtual reality vr bril serious games video computerspel

De voordelen van de toepassing van Virtual Reality in de zorg

We gaven hierboven een aantal toepassingen van VR in de zorg. Maar waarom zou je kiezen voor VR? Wat is de toegevoegde waarde? Een van de grootste voordelen van Virtual Reality is de mogelijkheid om realistische omgevingen te creëren. De ervaring ondergedompeld te zijn in de virtuele wereld helpt de gebruiker te vergeten dat hij zich bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevindt.

Ook kun je de virtuele wereld naar hartenlust aanpassen aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker. Stel dat iemand bij fysiotherapie een bal moet terugslaan. De therapeut kan het type, aantal, snelheid van de ballen aanpassen. Je kunt met Virtual Reality sowieso voor meer afwisseling in omgevingen, opdrachten en spelelementen zorgen, hetgeen een motiverend effect heeft op de gebruiker. Soms zijn VR-toepassingen zelfs zo leuk dat het niet langer als therapie of training voelt.

Je kunt VR-therapie ook op afstand uitvoeren, zodat mensen die aan huis gebonden zijn of in afgelegen gebieden wonen toch behandeld kunnen worden. Ook fijn: de VR-wereld is ongevaarlijk: een therapeut kan iemand met heftige hoogtevrees geleidelijk blootstellen aan grotere hoogtes, zonder dat deze echt een berg hoeft te beklimmen.

Wat is de toekomst van Virtual Reality in de zorg?

Er is op dit moment dus al van alles mogelijk met Virtual Reality in de zorg. We verwachten dat het aantal toepassingen in de toekomst alleen maar zal toenemen. Met VR kunnen we bijvoorbeeld de menselijke anatomie in 3D weergeven. En dat levert mogelijkheden op voor het plannen van behandelingen en operaties, bijvoorbeeld door de beelden van een scan in VR weer te geven. Je kunt de patiënt de beelden zelf ook laten zien, zodat deze precies weet wat er gaat gebeuren.

Of neem telechirurgie. VR biedt in de toekomst mogelijkheden voor telechirurgie, oftewel operaties op afstand. Met behulp van VR kan een virtueel beeld van de patiënt gecreëerd worden. Hij of zij wordt vervolgens geopereerd met behulp van robotarmen die de chirurg op afstand kan besturen. Via force feedback voelt de chirurg het effect zijn acties. Op deze manier kan de chirurg dus vanaf een andere locatie een patiënt opereren.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van Virtual Reality?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality-toepassingen in de zorg of aanverwante zorgtechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: