078-2034021 [email protected]

Alles dat je moet weten over Virtual Reality (VR) in de zorg

Virtual Reality (VR) in de zorg: definitie, toepassingen en meer

In dit artikel vertellen we je meer over Virtual Reality (VR). We gaan daarbij specifiek in op VR in de zorg. We geven daarbij ook een aantal voorbeelden van (toekomstige) zorgtoepassingen.

Een korte definitie van Virtual Reality: VR uitgelegd

Virtual Reality (VR) creëert een virtuele wereld. Deze wereld bestaat uit camerabeelden of uit computeranimaties. VR werkt met een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. In het geval van VR is dat meestal een soort grote bril. Het is alleen niet mogelijk om door de bril heen te kijken. Er zitten namelijk geen glazen maar beeldschermen in, die de virtuele wereld laten zien.

Hoe werkt Virtual Reality: de werking van VR uitgelegd

De virtuele wereld in VR is opgemaakt uit 3D-beelden. Dat betekent dat voorwerpen en de omgeving diepte hebben. Om dat effect te bereiken, heeft een VR-bril twee lenzen die elk hetzelfde beeld weergeven, maar dan net een stukje verschoven. Een VR-bril is ook uitgerust met sensoren, die bijvoorbeeld de oriëntatie van je gezichtsveld registreren. Dat betekent dat het beeld meebeweegt als je rondkijkt of de hoek van je hoofd verandert.

Virtual Reality (VR): alles dat je moet weten over de toepassing van Virtual Reality in de zorg.

Een aantal voorbeelden van Virtual Reality in de zorg

VR wordt steeds vaker ingezet als tool om mee te trainen, bijvoorbeeld voor het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor operaties. Dankzij VR kunnen studenten nieuwe vaardigheden aanleren in een veilige omgeving, waarbij er geen echte patiënt nodig is. VR wordt ook ingezet in het kader van pijnbestrijding. De technologie weet gebruikers dusdanig bezig te houden en af te leiden dat ze minder pijn voelen, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van verband. Een van de bekendste Virtual Reality-toepassingen in de zorg is de behandeling van angststoornissen. We spreken hierbij over exposuretherapie, waarbij een cliënt stapsgewijs de voor hem angstwekkende situatie opzoekt. Het voordeel is dat VR situaties mogelijk maakt die in het echt niet mogelijk zouden zijn. Ten slotte noemen we reminiscentietherapie. Hierbij kunnen mensen met dementie locaties uit hun verleden bezoeken, zoals hun geboortestad in de jaren ’20.

Wat is de toekomst van Virtual Reality in de zorg?

Er is op dit moment dus al van alles mogelijk met VR in de zorg. We verwachten dat het aantal toepassingen in de toekomst alleen maar zal toenemen. Met VR kunnen we bijvoorbeeld de menselijke anatomie in 3D weergeven. En dat levert mogelijkheden op voor het plannen van behandelingen en operaties, bijvoorbeeld door de beelden van een scan in VR weer te geven.

Of neem telechirurgie. VR biedt in de toekomst mogelijkheden voor telechirurgie, oftewel operaties op afstand. Met behulp van VR kan een virtueel beeld van de patiënt gecreëerd worden. Hij of zij wordt vervolgens geopereerd met behulp van robotarmen die de chirurg op afstand kan besturen. Via force feedback voelt de chirurg het effect zijn acties. Op deze manier kan de chirurg dus vanaf een andere locatie een patiënt opereren.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van Virtual Reality?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality-toepassingen in de zorg of aanverwante zorgtechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.