Van cybersecurity naar cyberveerkracht met Artificial Intelligence

In een artikel op Computable lezen we dat experts bedrijven oproepen om over te stappen van cybersecurity naar cyberveerkracht. Cyberveerkracht zou de belangrijkste cyberdoelstelling van bedrijven moeten worden. De focus op cybersecurity is namelijk is niet realistisch en bovendien onvoldoende in de wereld van vandaag.

Cybersecurity in 2020: aandachtspunten voor bedrijven.

Maar eerst: een korte definitie van cybersecurity

Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, programma’s en data tegen digitale aanvallen, ook wel cyberaanvallen genoemd. Deze cyberaanvallen zijn meestal gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie, het afpersen van gebruikers of het frustreren van bedrijfsprocessen. Bij cybersecurity gaat het om het nemen van maatregelen om schade van cybercrime te voorkomen en te beperken, én om het herstellen van schade die toch is ontstaan.

Het aantal cyberaanvallen blijft wereldwijd snel toenemen. Omdat bedrijven op steeds meer manieren verbonden zijn met internet (de Cloud, het Internet of Things), is het verwachting dat deze toename in cybercrime door zal zetten. Dit betekent namelijk dat hackers steeds meer ingangen krijgen tot je systemen.

Volledige cybersecurity is niet haalbaar

Cybercriminelen hebben de tools om al onze geheimen te lezen en zich als iedereen voor te doen. Bestaande bedrijfsstrategieën op het gebied van cybersecurity richten zich nog op het voorkomen van potentiële dreigingen op onze computer- en communicatie-infrastructuur. Dat betekent dat werknemers nooit op onbetrouwbare links mogen klikken of een verkeerd bestand mogen downloaden. En dat is nou eenmaal niet zo heel erg realistisch. Experts roepen zodoende op om de focus van security af te halen en ons te richten op veerkracht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

computer laptop privacy security cybersecurity beveiliging vingerafdruk

Toon veerkracht bij een cyberaanval

Door de focus te leggen op cyberveerkracht accepteer je dat het cybercriminelen af en toe toch zal lukken om binnen te komen, hoeveel bescherming je ook plaatst. Je zorgt er echter wel voor dat je bedrijf ondanks een mogelijk lek zo goed mogelijk operationeel blijft en dat waardevolle assets onaangetast blijven.

“95 procent van alle datalekken is te voorkomen”.

De rol van AI bij cyberveerkracht

Een van de technologieën die ons kan helpen om onze cyberveerkracht te vergroten, is Artificial Intelligence (AI). Het gaat dan bijvoorbeeld om de inzichten die AI kan bieden. AI-systemen kunnen je namelijk helpen om de duizenden waarschuwingen, bestanden en andere gegevens door te nemen, waardoor de responstijden op problemen drastisch worden verkort.

Met andere woorden: AI kan enorme hoeveelheden ongestructureerde informatie verwerken om (met een grotere efficiëntie en snelheid) inzichten te bieden. Wat heet: het is zelfs mogelijk om aanvallen te voorspellen!

Tot slot: een aantal andere cybersecurity-trends

Het aantal ransomware-aanvallen neemt steeds verder toe. Een groot gedeelte van Nederlandse bedrijven is bijvoorbeeld al eens slachtoffer geweest van een ransomware-aanval.

We zien ook dat thuiswerkers steeds vaker doelwit worden. Veel thuiswerkers maken vanuit huis verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Hackers maken gretig gebruik van deze extra (en minder goed beveiligde) ingangen.

Tot slot dan een toename in (Shadow) Internet of Things (IoT). Er worden steeds meer IoT-apparaten, zoals wearables en zelfs lichtschakelaars, toegevoegd aan bedrijfsnetwerken. En deze apparaten zijn kwetsbaar voor hackers.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg
Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren
Waarom beveiliging van het Internet of Things (IoT) zo belangrijk is
Voorkom Shadow IoT: thuiswerken met goedgekeurde technologie

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: