Tech-voorspellingen 2021: 5G, data science en smart-oplossingen

Zo aan het begin van het jaar blikken we graag even vooruit. Welke technologietrends staan ons de rest van het jaar te wachten? Voor welke technologieën zien we een gouden toekomst in 2021? We zetten vier trends (via PCM) voor je op een rijtje!

5G gaat een grotere rol spelen

In 2020 hebben we natuurlijk al veel gehoord (en geschreven!) over de komst van 5G. Dit nieuwe netwerk zorgt voor snellere verbindingen en daarmee kortere downloadtijden en een betere connectiviteit tussen meerdere (Internet of Things-)apparaten. Ondanks dat nog niet alle frequenties geveild zijn, verwachten we toch al veel vooruitgang op het gebied van 5G-toepassingen. 5G zal bestaande diensten beter maken, maar ook geheel nieuwe diensten mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om toepassingen op het gebied van het Internet of Things (IoT), zoals zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand.

Lees meer: Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI

De wereld wordt meer datagedreven

We zien al jaren dat steeds meer bedrijven gebruikmaken van data en bovenal van data-analyse. Om conclusies te trekken en voorspellingen te doen, worden er steeds meer datasets gecombineerd. We zien dat ook tijdens de coronacrisis, waarbij data uit meerdere bronnen zorgt voor meer inzicht, bijvoorbeeld over de verplaatsing van mensen, de verspreiding van het virus en de distributie van het vaccin. Daarbij wordt natuurlijk ook steeds meer gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI). Dat zal ook steeds meer in real-time gebeuren: hoe sneller je analyseert, hoe groter de voorspellende waarde van data is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

virtual reality vr bril serious games video computerspel

Smart homes wordt steeds gebruikelijker

De derde tech-voorspelling voor 2021 is dat de markt voor smart homes zal blijven groeien. Zeker nu we steeds vaker thuis zijn en werken, wordt het voor veel mensen interessanter om smart home-producten in huis te halen. Ook worden deze producten steeds goedkoper en gemakkelijker te installeren. De verwachting is dat we dit jaar nog veel meer soorten smart home-apparaten gaan zien, naast de inmiddels welbekende verlichting en deurbellen. Gelukkig is er daarnaast een toename te zien in de mate waarin fabrikanten samenwerken. Helaas heeft dat nog niet tot een uniforme industriestandaard gezorgd, maar het komt wel steeds vaker voor dat apparaten kunnen samenwerken met verschillende platformen.

Lees meer: Wat is het Internet of Things (IoT)?

Meer toepassingen voor AR en VR

We verwachten in 2021 ook meer praktische toepassingen van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) te zien. We wenden ons weer tot de coronacrisis om je een aantal concrete voorbeelden te geven. VR en AR kunnen een verrijking van videobellen betekenen. Levensechter kun je je collega’s of naasten niet zien! Ook handig is dat er natuurlijk allerlei aanvullende informatie kan worden getoond, zoals de jaarcijfers. Een ander voorbeeld: VR-brillen bewijzen ook steeds meer hun toegevoegde waarde bij de revalidatie van coronapatiënten.

Wil je meer weten over de slimme (telecom)oplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom en de toepassing van smart-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten u graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Duurzame luchtvaart met waterstof en Artificial Intelligence (AI)
De rol van Artificial Intelligence-algoritmes bij de toeslagenaffaire
Wat is smart warehousing met robots?
Slimme sensoren meten gevaarlijke stoffen op de werkvloer

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: