Smart homes en home automation: het Internet of Things bij je thuis

Domotica, home automation en smart homes; met deze drie termen wordt eigenlijk vaak hetzelfde bedoeld. Het gaat in alle gevallen om het toepassen van slimme technologie bij je thuis. Met die slimme technologie wordt gedoeld op Internet of Things-apparaten. We vertellen je in dit artikel graag meer over de toepassing van het IoT in een woning.

Wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van met het internet verbonden apparaten, uitgerust met sensoren die data verzamelen. Doordat de apparaten verbonden zijn met het internet, kunnen ze de verzamelde data verzenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om data over de omgeving, zoals een temperatuur, maar ook over data over de manier waarop de apparaten gebruikt worden. Alhoewel het vaak mogelijk is om IoT-apparaten instructies te geven, is dat voor het functioneren van veel apparaten niet nodig. Sommige IoT-apparaten kunnen de verzamelde data kunnen gebruiken om zelf beslissingen te nemen. We spreken daarbij ook wel over slimme apparaten.

De voordelen van het IoT

Met deze definitie van het IoT wordt het meteen duidelijk dat de toepassingen voor flinke veranderingen kunnen zorgen. Het IoT verbetert productieprocessen en biedt oplossingen voor grote issues rond energie, gezondheidszorg en onderwijs. Ook kan het zorgen voor meer gemak en comfort voor de gebruiker, bijvoorbeeld in de woning.

IoT-apparaten in je smart home

Je kunt IoT-apparaten natuurlijk ook in je woning toepassen. We noemen huizen met (veel) IoT-apparaten ook wel smart homes. Met andere woorden: een smart home is een huis met “intelligente” technologie dat dagelijkse activiteiten vereenvoudigt en automatiseert, zoals het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. Andere toepassingen van IoT-apparaten in woningen hebben te maken met veiligheid en zorg.

Domotica, home automation, smart homes

Er wordt in het kader van smart homes ook wel eens gesproken over domotica, oftewel het toepassen van elektronica en huisnetwerken, ook wel huisautomatisering of home automation. Domotica, home automation en smart homes; welke term je wilt gebruiken, is eigenlijk ook niet zo relevant. Het gaat in al die gevallen dus om (slimme) technologie die in een woning toegepast wordt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

huis woning ouderen smart home slim huisautomatisering domotica ouderen

Voorbeelden van smart home-technologie

De garagedeur gaat open op het moment dat je je straat binnenrijdt. Binnen staat de verwarming al aan, omdat de thermostaat aansloeg toen je binnen 10 kilometer van je huis aankwam. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting aan in de hal. Tijdens het diner vertelt je smartwatch je dat je genoeg calorieën hebt verbrand om nog een keertje op te scheppen. Vervolgens plof je nog een uurtje neer voor je slimme tv. En de volgende ochtend wordt de douche automatisch opgewarmd als je je wekker uitzet. Daarnaast wordt er koffie gezet, worden de gordijnen geopend en krijgt je hond te eten. Je koelkast weet wanneer de melk op of over de datum is, geeft je een seintje als je nog een dag hebt om de melk op te drinken en bestelt zelfs een nieuw pak melk voor je.

De evolutie van de smart home

Als je toch graag onderscheid wilt maken tussen domotica, home automation en smart homes, doe je dat het beste door te kijken naar de verschillende generaties technologie in woningen. De eerste generatie technologie in huis was bedoeld om mensen met een beperking te ondersteunen. Voorbeelden zijn trapliften en armbanden met alarmknop. Als we spreken over de tweede generatie, bedoelen we vaak technologie die gebruik maakt van slimme communicatietechnieken en internet. Voorbeelden zijn bewegingsmelders en valdetectoren. De afgelopen jaren is echt “intelligentie” toegevoegd aan de systemen, namelijk via het IoT en soms ook Artificial Intelligence (AI). Deze slimme oplossingen vallen onder de derde generatie toepassingen.

Daar waar je domotica en home automation nog kunt indelen in de tweede generatie, vallen smart homes volgens velen enkel onder de derde generatie technologie in woningen.

Het doel van smart homes

De terminologie is voor ons echter niet eens zo belangrijk. We hebben het liever over het doel! De technologie wordt in alle gevallen namelijk ingezet met een duidelijk overkoepelend doel: de kwaliteit van wonen en leven van de bewoner vergroten. Denk maar aan ouderen, die nu zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Met behulp van technologie kunnen we het hen zo comfortabel mogelijk maken. Ook kunnen we zorgen dat ouderen veilig en gezond wonen met bewegingssensoren en beveiligingsmiddelen, zoals alarmen, sloten en camera’s.

Wat bedoelen we met slim?

Woningen worden dus steeds slimmer. Slim verwijst naar geautomatiseerde processen die onder meer veiligheid verhogen en comfort verbeteren. In slimme huizen worden allerlei apparaten voorzien van sensoren en aan het internet gekoppeld. De IoT-apparaten verzamelen data door de interactie van de bewoner met de apparaten, via passieve apparaten in muren of deuren (bijvoorbeeld omgevingssensoren) of door draagbare objecten (zoals wearables). Verolgens wordt de data geanalyseerd (met AI). Het kenmerk “slim” betekent namelijk dat het huis moet kunnen handelen op de verzamelde gegevens en ervan moet kunnen leren. Slimme apparaten kunnen vervolgens ook veranderende situaties detecteren en erop reageren, en toekomstige potentieel gevaarlijke situaties voorspellen.

ABLE als een totaaloplossing

Hierboven noemden we een aantal voorbeelden van slimme technologie. Het is natuurlijk ideaal om deze oplossingen te bundelen in een totaaloplossing. We noemen in dat kader ABLE, waarmee je al je slimme verlichting, klimaatregeling, entertainment en beveiliging via één gebruiksvriendelijke app kunt bedienen, zelfs als je niet thuis bent. Daarnaast zorgt ABLE voor een veilig en beveiligd huis. Camera’s, een deurbel met beeld, slimme deursloten, bewegingssensoren en veiligheidsapparatuur, zoals een brandalarm en overstromingsdetector, maken je huis veilig en houden deze beveiligd. ABLE biedt ook uitkomst wanneer je een zorgbehoefte hebt. Dagelijkse zorgondersteuning wordt eenvoudiger gemaakt met monitoring, (val)alarmering, dwaal-alerts, beeldbellen en automatische instellingen voor dagelijkse routines.

Wil je meer informatie over ABLE of andere smart home-oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings
De toekomst van het IoT: je eigen, beveiligde smart home
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen
Waarom smart homes?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: