Smart cities draaien om de inwoners

Als mensen gevraagd wordt aan een smart city te denken, gaat het vaak om de technologie in de stad. Snel draadloos internet dat sensoren en camera’s verbindt met zelfrijdende auto’s en drones, binnen een datagedreven stad die nooit slaapt… In het filmpje van ETSI wordt betuigd dat smart cities echter eigenlijk draaien om het creëren van een betere plek om te wonen. Met andere woorden: een slimme stad draait om de inwoners.

Tekst gaat verder onder de video

Een smart city communiceert met zijn inwoners

Stel je een slimme stad voor die kan communiceren met zijn inwoners. Hierdoor kan de stad zijn services aanpassen aan de behoeften van de inwoners. ETSI noemt ter illustratie een aantal voorbeelden:

  • Door data over luchtkwaliteit en verkeersdoorstroming te analyseren, kunnen voertuigen omgeleid worden naar alternatieve routes. Daarmee worden zowel vervuiling als opstoppingen verminderd.
  • Of neem de gezondheidzorg. Een stad die allerlei metingen verricht, weet ook wie er zorg nodig heeft. Dankzij realtime-analyse van die data kan er vervolgens snel (of zelfs preventief) ingegrepen worden.
  • De brandweer kan drones inzetten die hen van realtime-informatie voorzien ten tijde van spannende situaties, waarmee mogelijk levensreddende beslissingen genomen kunnen worden.

De smart city-inwoner niet het oog verliezen

De slimme stad probeert er dus voor te zorgen dat de kwaliteit van leven van zijn inwoners zo groot mogelijk is. Uiteraard wordt dit mogelijk gemaakt door slimme technologie. Zo verzamelen mensen, objecten en de stad zettabytes aan big data. Het is echter belangrijk om tijdens het ontwikkelen en implementeren van technologie de gebruiker niet uit het oog te verliezen. Daarom moeten we bijvoorbeeld altijd zorgen dat de gebruikte slimme technologie veilig en betrouwbaar is.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Voorbeelden van smart city-technologie – verkeer, milieu en meer
IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities
Stel je eens een smart city voor…

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: