Artificial Intelligence (AI) schrijft eerste opiniestuk voor krant

The Guardian heeft afgelopen week als eerste krant een opinieartikel gepubliceerd dat volledig door Artificial Intelligence (AI) geschreven is. We vertellen je in dit artikel graag welk AI-systeem de krant daarvoor heeft gebruikt en hoe dat werkt.

Wat is GPT-3 en wat kan het?

In een artikel op Dutch Cowboys wordt uitgelegd hoe de AI die het artikel geschreven heeft precies. Eerst echter een klein stukje achtergrond. Het systeem is kwestie heet GPT-3, dat staat voor Generative Pretrained Transformer. De AI is onderdeel van een particulier OpenAI-project in San Francisco. Hiermee wordt een groter onderzoek gedaan naar de vergaande toepassing van AI.

GPT-3 richt zich op het genereren van context, het beantwoorden van vragen en het toevoegen van kennis. Concreet betekent dit dat het systeem een nieuw stuk tekst kan produceren, die contextueel een relatie heeft met de door jou ingevoerde tekst. Daarnaast kan het AI-systeem vragen beantwoorden in leesbare taal en complete documenten genereren.

Historische figuren gefotografeerd met Artificial Intelligence (AI).

krant informatie data gegevens nieuws

Hoe werkt GPT-3?

GPT-3 is een taalmodel dat werkt op basis van neurale netwerken. Een taalmodel is een model dat de waarschijnlijkheid voorspelt dat een zin echt zou kunnen bestaan. Een taalmodel kan bijvoorbeeld de zin “ik neem mijn hond voor een wandeling” als waarschijnlijker beoordelen dan de zin “ik neem mijn banaan mee voor een wandeling.” Dit geldt zowel voor zinnen als voor ander reeksen tekens.

GPT-3 wordt getraind met niet-gelabelde datasets, zoals de inhoud van Wikipedia. Woorden of zinnen worden willekeurig uit de tekst verwijderd en het model moet leren ze in te vullen, waarbij enkel de omringende woorden als context dienen.

Met 175 miljard parameters is GPT-3 het grootste taalmodel ooit gemaakt. Daardoor kan het doen wat geen enkel ander model (goed) kan, namelijk: specifieke taken uitvoeren zonder speciale training. Je kan GPT-3 vragen om voor je te vertalen, programmeren of dichten, en dat alles door het met nog geen 10 trainingsvoorbeelden te voeden. Andere modellen hebben vaak duizenden voorbeelden nog om enkel te kunnen vertalen. En dat is lastig: zoveel trainingsdata is niet altijd gemakkelijk voorhanden.

Wat deed The Guardian met het AI-systeem?

The Guardian liet GPT-3 dus een ingezonden opiniestuk schrijven. Het stuk werd beoordeeld door de eindredactie en bleek sowieso foutloos geschreven. Er was echter ook kritiek: de toon was formeel. Ook sprak men over het hoge Wikipedia-gehalte. Precies wat je op dit moment van AI mag verwachten, dus!

Toch lijkt het wel aannemelijk dat AI steeds meer toegepast zal worden in de media. Dat roept meteen schrikbeelden op van deepfakes en ontslagen journalisten. Er zijn echter ook kansen. AI kan bijvoorbeeld ingezet worden om onderzoeksjournalistiek te verrijken met (die Wikipedia-achtige) kennis. Op die manier kunnen we onze verhalen altijd voorzien van achtergrondinformatie.

Deep fake-video’s kunnen onze mening over een persoon veranderen.

Het GPT-3-model is eigendom van een organisatie, opgericht door onder meer Elon Musk (Tesla) en Sam Altman (OpenAI). Daarnaast is inmiddels ook Microsoft partner en investeerder van het project geworden. Het is daarom slechts een kwestie van tijd voordat we mogen aanschouwen waar GPT-4 toe in staat is.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Artificial Intelligence ingezet bij detectie tumoren in longen en bloed
Verkeersveiligheid vergroten met voorspellende analyse met AI
ICT-trends: Artificial Intelligence blijft zich doorontwikkelen
Artificial Intelligence ingezet om Romeinse keizers te reconstrueren

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: