Robot met sensorhuid kan anticiperen op zijn omgeving

In een artikel in Metaal Magazine is te lezen dat onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) een kunstmatige huid hebben ontwikkeld. Het bijzondere is dat deze huid net als menselijke huid gevoel heeft. De kunstmatige huid bestaat namelijk uit cellen, met daarin een microprocessor en een sensor.

Dankzij de sensoren kan de robot contact, nabijheid, versnelling en temperatuur detecteren. De robot voelt dus wat er met zijn huid (en in de nabijheid daarvan) gebeurt. Het resultaat is dat de robot veilig kan bewegen én kan anticiperen op situaties. Dat maakt het natuurlijk een stuk veiliger om met zo’n robot samen te werken!

Robots met sensoren als zintuigen

We schreven al eerder over de combinatie van robotica en sensoren, versterkt met Artificial Intelligence (AI). Daarbij hadden we specifiek aandacht voor sensing. Bij de mens halen ogen, oren en huid signalen uit de omgeving, zoals de gloed van een kampvuur of het getik van vallende regendruppels. Onze zintuigen zijn dus onze sensoren. We gebruiken die signalen vervolgens om actie te ondernemen: een vonk te ontwijken of een paraplu open te klappen.

Ook voor een slimme robot is een ‘voelend’ lichaam onmisbaar. Zij hebben zintuigen nodig om echt deel te nemen aan een toekomst waar mensen en robots naadloos samenwerken!

Robots die zelf beslissingen nemen

In dat eerder genoemde artikel schreven we dat robots die konden werken als mensen – bijvoorbeeld in de zorg – nog ver weg leken. Naast fysieke aspecten (kracht, balans, etc.) moeten robots ook beslissingen kunnen nemen op basis van wat hun zintuigen (hun sensoren, dus) oppikken. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je echter niet zomaar wat data invoeren, zoals je dat bijvoorbeeld doet wanneer je AI een spel wilt leren spelen. Om sensing te bereiken, is grote rekenkracht nodig!

Dat was ook het obstakel waar de onderzoekers van de TUM tegenaan liepen. Hun menselijke huid werkt zodoende met een zogenoemde event-based-aanpak. Dat betekent dat de sensoren niet constant hun data verzenden, maar alleen wanneer de waarden wijzigen. Daarbij is het systeem niet afhankelijk van externe berekeningen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

robot vrouw artificial intelligence ai

Knuffelen met voelende robots

De huid van de robot is ook aangebracht onder zijn voeten, zodat de robot op één been kan balanceren. Hij kan immers reageren op ongelijke vloeroppervlakken! Ook kan de robot je een knuffel geven, hetgeen natuurlijk vooral belangrijk is in toepassingsgebieden als de zorg. Wij zijn enorm benieuwd naar de toepassingen van deze robot.

De hoeveelheid robots in de industrie neemt steeds verder toe

Het aantal robots in de industriële sector is procentueel gezien veel groter dan in andere sectoren. Dat aantal zal dankzij de komst van cobots (modellen die veilig naast mensen kunnen werken) in de toekomst steeds verder toenemen. Dankzij zijn sensoren en AI kan de robot namelijk mensen herkennen, waardoor veilig samenwerken mogelijk wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om smart warehousing, waarbij robots ingezet worden in magazijnen. De machines brengen de orders naar de orderpickers, zodat deze veel minder meters hoeven te maken en zich kunnen richten op het controleren van de producten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Onderzoek AI: computervisie, natuurlijke taalverwerking, robotica en collaboratieve systemen
Ouderenzorg: nieuwe woonvormen en wonen met technologie
Het positieve effect van robothuisdieren?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: