Wat is een cybersecurity trend? In dit artikel zetten we verschillende trends op een rijtje. Een trend op het gebied van cybersecurity is bijvoorbeeld een toename in het aantal ransomware-aanvallen.
Een groot gedeelte van Nederlandse bedrijven is al eens slachtoffer geweest van ransomware-aanvallen. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. De meerderheid van die bedrijven besluit toe te geven aan de eisen van de hacker en losgeld te betalen. Helaas blijkt dat hackers na een eerste betaling vaak met aanvullende eisen komen.
Gegevens van online platforms worden regelmatig gelekt. Dat betekent dat namen, e-mailadressen en wachtwoorden voor het oprapen liggen. Met deze informatie gaan hackers over tot zogenaamde credential stuffing-aanvallen. Dat betekent dat ze op elk online platform proberen in te loggen met de inloggegevens die ze uit de gelekte database hebben verkregen. Omdat de meeste mensen dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken, zijn deze aanvallen vaak succesvol.
Ondanks dat er dus een toename te zien is in het aantal cyberaanvallen, maakt de Nederlandse bevolking zich over het algemeen niet of nauwelijks zorgen om zijn digitale veiligheid. Anders dan vaak gedacht wordt, interesseren ook jonge mensen zich niet zo voor cybersecurity. En dat is opvallend voor mensen die te midden van het technologische tijdperk geboren zijn. Ook bijzonder: mensen lijken zich in de loop der jaren steeds minder zorgen te zijn gaan maken.
Er worden steeds meer (verschillende) Internet of Things-apparaten toegevoegd aan bedrijfsnetwerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om wearables van werknemers, maar ook om allerlei verbonden IT-materiaal van het bedrijf zelf, zoals de lichtschakelaars. Helaas is de meerderheid van IoT-apparaten kwetsbaar voor hackers én zijn bedrijfsnetwerken wat betreft beveiliging vaak helemaal nog niet klaar voor al die IoT-apparaten. Zeker niet als het Shadow IoT-apparaten betreft, oftewel: apparaten waar de IT-afdeling niet van op de hoogte is.
Vanwege de coronacrisis werken nog steeds heel veel mensen thuis. Uiteraard weten ook hackers dat. Om werknemers hun werk te kunnen laten uitvoeren, moeten ze vaak vanuit huis verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. En dat betekent natuurlijk extra (en minder goed beveiligde) ingangen voor hackers om bij een bedrijf binnen te komen. Hackers richten zich bij voorkeur op routers of andere op internet aangesloten (IoT-)apparaten.
En dan onze laatste cybersecurity trend: bestaande cybersecurity-oplossingen richten zich vaak op het voorkomen van cybercrime. De verwachting dat werknemers nooit meer op onbetrouwbare links klikken, is echter niet zo erg realistisch. We zien daardoor een verschuiving van security naar veerkracht. Door de focus te leggen op cyberveerkracht accepteer je dat het hackers af en toe toch zal lukken om binnen te komen, hoeveel bescherming je ook plaatst. Je zorgt er echter wel voor dat je bedrijf ondanks een mogelijk lek zo goed mogelijk operationeel blijft.
We beschreven in dit artikel een aantal trends op het gebied van cybersecurity. Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beveiliging van je systemen, netwerken, programma’s en data? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) staan we altijd vrijblijvend tot je beschikking.