Nederlanders maken zich amper zorgen over cybersecurity

Internetprovider XS4ALL deed onderzoek naar zorgen over digitale veiligheid. Voor het onderzoek werden meer dan 1500 mensen bevraagd. De overkoepelende conclusie is dat 88 procent van de Nederlandse bevolking zich niet of nauwelijks zorgen maakt om zijn digitale veiligheid.

Steeds minder zorgen over cybersecurity

Dat bijna 9 op de 10 Nederlanders zich niet of nauwelijks zorgen maakt over zijn digitale veiligheid is op zichzelf natuurlijk opvallend. Het is helemaal frappant dat het percentage ten opzichte van vorig jaar toegenomen is: in 2019 gaf ‘slechts’ 61 procent aan “zich heel soms of zich helemaal geen zorgen te maken”.

Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartphone veiligheid beveiliging security cybersecurity privacy

Dreiging cybersecurity toegenomen

Er maken zich dit jaar dus minder mensen zorgen over hun digitale veiligheid dan vorig jaar. En dat terwijl de risico’s op het gebied van cybersecurity nou niet bepaald afgenomen zijn. Wat heet: er zijn alleen maar meer risico’s bijgekomen! Zoals we eerder al schreven, is er sinds het uitbreken van de coronacrisis bijvoorbeeld sprake van een explosieve toename aan cybercriminaliteit.

Uiteraard weten ook hackers dat er op dit moment heel veel mensen thuiswerken. Om hun werk te kunnen uitvoeren, moeten veel werknemers echter alsnog verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. En dat betekent natuurlijk een extra (en minder goed beveiligde!) ingang voor hackers om bij een bedrijf binnen te komen.

De impact van de coronacrisis

De coronacrisis heeft geleid tot een enorme groei in het aantal aanvallen van cybercriminelen. Daarbij is een verschuiving zichtbaar van aanvallen op bedrijfsnetwerken op kantoren, naar aanvallen op routers of andere op internet aangesloten (Internet of Things-)apparaten bij mensen thuis. Daarnaast hebben mensen thuis steeds meer (Internet of Things-)apparaten waar ze online mee zijn, hetgeen hen natuurlijk steeds vatbaarder maakt voor aanvallen.

Voorkom Shadow IoT: thuiswerken met goedgekeurde technologie.

Geen zorgen = geen actie

Het is niet meteen duidelijk waarom zo weinig mensen zich zorgen maken over hun cybersecurity. Het onderwerp is bijvoorbeeld vrij vaak in het nieuws. Ook geeft twee derde van de respondenten aan dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun digitale veiligheid. Toch heeft lang niet iedereen maatregelen genomen. Een voorbeeld: een vijfde gebruikt geen virusscanner.

We noemden het coronavirus zonet al even. Ondanks de grote risico’s geeft 52 procent van de respondenten aan dat de coronacrisis vooralsnog niet of nauwelijks van invloed is geweest op hun houding ten opzichte van cybersecurity. Dat blijkt ook in de praktijk: 23 procent heeft geen maatregelen getroffen om veilig online thuis te werken. Daarnaast weet 41 procent niet of ze via een beveiligde verbinding werken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Cybersecurity: hoe moeten we het 5G-netwerk beveiligen?
Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?
Van cybersecurity naar cyberveerkracht met Artificial Intelligence
Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: