Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis

Slechte wifi kan enorm vervelend zijn. Soms ontstaan de problemen bij je provider, soms is de oorzaak te vinden bij je thuis. Denk bijvoorbeeld aan de opstelling of kwaliteit van je modem. Ook kan het zo zijn dat je wifimodem simpelweg onvoldoende sterk is om wifi door het hele huis mogelijk te maken.

8 tips voor sterke wifi

In dit artikel geven we je een aantal tips om thuis te zorgen voor sterke wifi. Gelukkig kun je je wifisignaal namelijk vaak met een paar kleine aanpassingen verbeteren, zodat je bijvoorbeeld ook wifi op zolder of in de tuin hebt.

1. Controleer de bekabelde snelheid

Zonder goed internet is goede wifi simpelweg niet mogelijk. Controleer via een speedtest of je bekabelde internet de door je provider beloofde snelheid wél behaalt. Komt de internetsnelheid via de bekabeling niet overeen met de beloofde snelheid van je abonnement? Neem dan eerst contact op met je provider.

2. Start je modem opnieuw op

Onze tweede tip is een enorme open deur: het opnieuw opstarten van je modem kan wonderen doen. Haal de stekker van je modem uit het stopcontact en wacht zo’n 30 seconden. Steek vervolgens de stekker weer in het stopcontact en wacht een aantal minuten tot je modem helemaal opnieuw op is gestart.

3. Verander de plaats van je modem

Hoe dichter je de apparaten waarmee je het internet op wilt in de buurt van je modem plaatst, hoe sterker je wifi is. Dat komt omdat muren en plafonds het wifisignaal slecht doorlaten. Dat betekent dus ook dat de meterkast vaak niet zo’n goede plek voor je modem is. Ook apparaten zoals en babyfoons en audiospeakers kunnen het signaal van je verstoren.

4. Probeer de antenne te richten

Sommige modems hebben een antenne aan de achterkant. Je kunt deze antenne vaak bewegen. Over het algemeen moet de antenne naar boven zijn gericht. Maar probeer desnoods de antenne verschillende kanten op te richten en controleer of het wifisignaal verbetert.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer smartphone internet wifi smart home huis wonen

5. Kies een snellere frequentie

Je modem stuurt het wifisignaal uit via een bepaalde frequentieband. Specifiek gaat het om de 2,4- en de 5 GHz-frequentieband. De meeste modems gebruiken standaard 2,4 GHz. Alhoewel de 5 Ghz-frequentie minder ver reikt, is het wel veel minder druk. Je verandert de wififrequentie in de instellingen.

6. Versterk je wifisignaal

Er zijn verschillende apparaten te koop die je wifisignaal kunnen versterken. Denk aan een wifibooster of een wifirepeater, ook wel range extender genoemd. Ook noemen we access points, wifi-homeplugs (oftewel powerline adapters). We vertellen je graag meer over deze apparaten:

  1. Wat is een wifibooster en wat is het verschil met een wifirepeater?
  2. Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router
  3. Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?

7. Investeer in multiroom-wifi

Heb je overal in huis sterker wifi nodig? Je kan dan kijken naar multiroom-wifi, ook wel mesh genoemd. Zo’n systeem bestaat uit een basisstation en meerdere wifipunten die allemaal het signaal van de router oppikken. Dankzij deze punten is het wifi signaal overal in het hele huis even sterk. Multiroom-wifi is vaak wel een stuk duurder dan de hierboven beschreven wifiboosters.

8. Vraag je provider om een nieuw modem

Bovenstaande apparaten zijn ontwikkeld om het wifisignaal van je modem een boost te geven. Soms is het echter simpelweg voldoende om een nieuwe modem aan je provider te vragen. Het wifisignaal van oudere modems kan namelijk erg zwak zijn. Een modem met een hoger zendvermogen kan zeker in een appartement al voldoende blijken.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: