Meer winst en betere beslissingen met Artificial Intelligence

In een artikel op Computable lezen we dat het er met de inzet van nieuwe technologie veel hogere winst – en een aantal andere voordelen – te behalen is. Het onderzoek waar de website zich op baseert is uitgevoerd in de financiële sector en in de industrie.

Grotere jaarwinst met AI en machine learning

Met die nieuwe technologie worden bijvoorbeeld Artificial Intelligence (AI) en machine learning bedoeld. Het blijkt dat organisaties die deze technologieën inzetten maar liefst 80 procent hogere jaarwinsten mogen noteren dan bedrijven die het zonder moeten stellen. Voor het onderzoek werden 700 bestuurders in de sectoren Finance en Industrie uit 13 landen bevraagd. Verrassend genoeg bleek dat nieuwe technologieën, waaronder ook blockchain en het Internet of Things (IoT) in de praktijk volop worden toegepast. En dat is op zich al nieuwswaardig!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai hersenen laptop computer

Meer inzicht en productiviteit dankzij data

Het onderzoek liet onder meer zien dat de nieuwe technologieën (AI en digitale assistenten) zorgen voor meer inzicht en verhoogde productiviteit binnen de financiële sector. Daarnaast nam het gemiddeld aantal gemaakte fouten af. Dat zit zo: we hebben tegenwoordig massa’s data voorhanden. Om die grote hoeveelheid data (zo snel mogelijk en nauwkeurig!) te analyseren, zijn er geavanceerde technologieën nodig, zoals AI. Met AI is het mogelijk om de data te verkennen, en om verbanden en patronen te ontdekken. Daarmee worden gegevens omgezet in nuttige informatie, waarmee je betere beslissingen kunt nemen. AI gaat immers om het doen van voorspellingen en daarbij onzekerheid bij het maken beslissingen te reduceren.

Minder fouten en minder productiestilstand

Binnen de industrie werden de grootste voordelen behaald door AI, IoT en blockchain in te zetten. Ook in deze sector nam het aantal gemaakte fouten fors af. Daarnaast kon de tijd van orderafhandelingen verkort worden en viel de productie minder vaak stil. Dat laatste is goed verklaarbaar: een van de meest bekende voorbeelden van een AI-toepassing is voorspellend onderhoud. Wanneer we stilstanden beter kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud plegen op het juiste moment, dus net voor het moment dat er een stilstand plaatsvindt. Doordat we met AI continue meetwaarden van diverse sensoren kunnen analyseren, kunnen we trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur. Deze trends kunnen we in dit geval omzetten naar voorspellend onderhoud.

Bonusfeitje: de bevraagde bestuurders gaven de voorkeur aan SaaS-oplossingen. Het zelf bouwen van oplossingen heeft in ieder geval niet de voorkeur.

Het genoemde onderzoek werd uitgevoerd door de Enterprise Strategy Group in opdracht van Oracle. De resultaten werden gepresenteerd op de Oracle OpenWorld 2020 in Londen. Gelukkig kun je het ook online bekijken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)
De rol van data bij het nemen van bedrijfsbeslissingen
Zo kan technologie de overheid ondersteunen
Vier trends op het gebied van slimme oplossingen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: