Kassaloze supermarkt dankzij Artificial Intelligence

We schrijven met grote regelmaat over de toepassingen van Artificial Intelligence (AI; kunstmatige intelligentie, KI). Daarbij kijken we ook naar toepassingen die elk van ons (binnenkort) in zijn dagelijks leven zal tegenkomen.

Artificial Intelligence in retail

Iedereen heeft het vast al eens meegemaakt: je koopt een bepaald product en je krijgt direct aanbevelingen voor andere, vergelijkbare producten. Dit is bijna de meest gangbare vorm van Artificial Intelligence die je nu in de praktijk ziet. Veel grote webshops verzamelen gegevens van bezoekers en slaan deze gegevens op. Door deze opgeslagen gegevens kunnen webshops inspelen op de interesse van de potentiële klanten. Daarnaast wordt AI bijvoorbeeld ingezet om de prijzen zo laag mogelijk te huden door ze continu met de prijzen van andere retailers te vergelijken. Als derde voorbeeld noemen we de inzet van AI om onbruikbare productrecensies weg te filteren.

Aan dit rijtje met toepassingen kunnen we binnen een aantal jaren waarschijnlijk ook de kassaloze supermarkt toevoegen.

Hoe werkt de kassaloze supermarkt?

Afgelopen week zagen we dit bericht op de NOS, waarin aandacht is voor een experiment van de supermarktketen Albert Heijn. Dankzij dit experiment hoef je na het boodschappen doen niet langer langs de kassa om af te rekenen. Dat werkt zo: je opent de deur met je betaalpas. Vervolgens wordt er automatisch betaald als je weer vertrekt. Je hoeft om gebruik te maken van deze kassaloze supermarkt zelfs geen producten te scannen of een app te downloaden.

Albert Heijn zet bij het experiment camera’s in , die registreren waar je je in de supermarkt bevindt. Ook zijn er slimme schappen geplaatst, die registreren of je een product pakt. Als je klaar bent met winkelen, weet het systeem welke boodschappen je in je tas hebt, zelfs als je tussendoor producten weer teruglegt. Bij de uitgang neem je plaats op twee sensoren die je ter controle laten zien welke boodschappen je bij je hebt. Je hoeft dan alleen nog maar even op akkoord te drukken, waarna er automatisch betaald wordt en vervolgens de deuren weer opengaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai oog computer vision

Wat zijn de privacybezwaren?

Het experiment wordt uitgevoerd bij een Albert Heijn in Zaandam onder medewerkers van het hoofdkantoor. Zij kunnen nu dus echt al zonder fysiek af te rekenen boodschappen doen. Later dit jaar wordt de proef uitgebreid met ‘gewone’ klanten. Op dit moment is de grootste vraag of het systeem echt werkt. De volgende vraag is wat ons betreft echter of het systeem niet ook een aantal nadelen kent.

Wij vragen ons vooral af wat de consequenties voor je privacy zijn. En dan bedoelen we niet het feit dat je liever niet wereldkundig wilt maken dat je voor een weeshuis aan chips hebt ingeslagen of dat je vijf minuten hebt staan twijfelen over het kopen van die reep chocolade. We hebben het over vragen als:

  • Zijn de systemen goed te beveiligen?
  • Met welke andere systemen wordt verbinding gemaakt, en zijn die ook goed te beveiligen?
  • Krijgen andere partijen toegang tot de data?
  • Welke identificatoren worden opgeslagen en wordt daardoor identiteitsfraude mogelijk?
  • Kunnen stalkers of plegers van huishoudelijk geweld je voortaan ook tijdens het winkelen in de gaten houden?

Nu moeten we er wel meteen bij zeggen dat het systeem van de Albert Heijn niet aan gezichtsherkenning doet en de data meteen gewist wordt! Toch is het (in ieder geval voor het gevoel) natuurlijk wel iets anders: algemene beveiligingscamera’s of individueel gevolgd worden door een slim systeem.

Volgens Albert Heijn duurt het echter sowieso nog een flink aantal jaar voordat dit systeem (eventueel!) doorgevoerd wordt in alle winkels. Voor nu kijken we in ieder geval enorm uit naar de resultaten van de test. Want geef toe: zo’n winkel die 24 uur per dag open is – en waar je je nooit meer hoeft te schamen voor de inhoud van je winkelwagentje – heeft ook wel wat!

Meer lezen over de toepassingen van Artificial Intelligence?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Voorbeelden: Sensoren, IoT, Big Data en AI in slimme oplossingen
De toepassing van AI in de agrarische sector
Populaire toepassingen van AI – entertainment en informatie
Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: