078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Deze 5 Internet of Things-apparaten worden vaak gehackt

Consumenten en bedrijven voegen steeds meer Internet of Things-apparaten toe aan hun netwerken. Helaas is de meerderheid van de IoT-apparaten op de markt kwetsbaar voor aanvallen, bijvoorbeeld omdat de producent er niet langer beveiligingsupdates voor uitbrengt. En helaas is een netwerk slechts zo veilig als zijn zwakste schakel.

We schrijven met grote regelmaat over het beveiligen van het Internet of Things (IoT). Omdat het nogal een abstract onderwerp is en mensen vaak niet beseffen hoe waardevol hun data is, vinden we het ook belangrijk om de risico’s van slecht beveiligde IoT-apparaten te beschrijven. Zeker nu mensen veel thuiswerken en we het aantal aanvallen op IoT-apparaten alleen nog maar verder toe zien nemen.

Lees meer: 7 tips om je wifinetwerk te beveiligen

In een artikel op AGConnect worden vijf Internet of Things-apparaten op een rijtje gezet, die een groot risico lopen om gehackt te worden of data te lekken.

1. Slimme printers

Slimme printers worden door cybercriminelen vaak gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Deze apparaten kunnen worden aangevallen door allerlei kwetsbaarheden. Vervolgens kunnen hackers printopdrachten bespioneren en kopieën van documenten naar zichzelf te sturen. Nog erger is waarschijnlijk dat criminelen via de slimme printer toegang kunnen krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch wearable

2. Beveiligingscamera’s

In 2016 werden verschillende beveiligingscamera’s gehackt en gebruikt om een enorm botnet te vormen, het zogenoemde Mirai-botnet. De cybercriminelen die verantwoordelijk waren voor deze hack gebruikten een script om de beveiligingscamera’s te identificeren (met behulp van standaard inloggegevens) en de bedrijfsbeveiliging te omzeilen. Via de camera’s kregen ze toegang tot bedrijfsapparaten en het hele netwerk.

3. Kantoorgadgets

Regelmatig verschijnen er nieuwe IoT-gadgets op kantoren, zoals slimme aquaria. Helaas is zelfs zo’n onschuldig lijkend aquarium gevoelig voor bedreigingen. In een casino in Las Vegas werd zo’n slim aquarium bijvoorbeeld misbruikt voor data te stelen. Cybercriminelen gebruikten het verbonden apparaaat om maar liefst 10 gigabyte aan gegevens te bemachtigen.

4. Personal assistants

Steeds meer mensen en organisaties maken gebruik van personal assistants, zoals Alexa en Echo. Zulke slimme assistenten zorgen voor gemak, maar zijn helaas ook kwetsbaar voor cyberaanvallen. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld datapakketten decoderen en zo gevoelige gegevens stelen.

5. Wearables en mobiele telefoons

Mobiele telefoons en andere zogenoemde Bring Your Own Devices (BYOD; het gebruik van persoonlijke apparaten op de werkvloer) lopen ook groot risico om gehackt te worden. Denk bijvoorbeeld aan wearables, zoals smart watches. Omdat wearables via wifi en bluetooth verbinding maken met bedrijfsnetwerken kunnen ze het netwerk onbedoeld aan de buitenwereld blootstellen.

Lees meer: 11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken

Zo bescherm je je IoT-apparaten

Hoe kun je deze IoT-apparaten beschermen? Het begint wat ons betreft dus met bewustwording. Pas als je weet dat deze apparaten ingangen kunnen bieden aan criminelen kun je ze beschermen. Vervolgens is het zaak om op zoek te gaan naar apparaten die bekendstaan als veilig en waarvan je weet dat ze nog ondersteund worden met updates en patches.  We mogen echter ook niet vergeten dat de gebruiker vaak de zwakste schakel in Internet of Things-beveiliging is. De meeste mensen zijn zich niet of amper bewust van de risico’s van hun IoT-apparaten. Hierdoor worden standaardgebruikersnamen en wachtwoorden bijvoorbeeld nauwelijks veranderd.

Wil je meer weten over de slimme (telecom)oplossingen van 3Bplus? En hoe we deze veilig houden? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom en de toepassing van smart-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

nl_NLNederlands