Wat is Internet of Things: het IoT uitgelegd

Wat is Internet of Things: een korte definitie van het IoT

In dit artikel bespreken we het Internet of Things (IoT). We beantwoorden de vraag ‘wat is Internet of Things?’. We geven een korte definitie en gaan in op de werking van het IoT.

Wat is Internet of Things: met het internet verbonden apparaten

Het internet is een verzameling computers, servers, smartphones en tablets die verbonden zijn door IP-adressen. Het Internet of Things (afgekort als IoT) laat ook apparaten zonder (computer)scherm met elkaar communiceren. In wezen kan elk apparaat met een aan/uit-schakelaar op het internet worden aangesloten. Zodra de apparaten online zijn, kunnen ze met elkaar en met hun gebruikers communiceren. Kort gezegd is het IoT een netwerk van met het internet verbonden apparaten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is Internet of Things: we beantwoorden de vraag ‘wat is Internet of Things?’.

Wat is Internet of Things: hoe maken de apparaten verbinding?

IoT-apparaten kunnen op verschillende manieren verbonden worden. Dat kan gewoon via wifi, maar in de praktijk hebben veel apparaten hebben helemaal geen belang bij een supersnel netwerk dat massa’s data kan verstouwen. Wel is het voor de IoT-apparaten belangrijk dat kleine datapakketjes over langere afstanden verstuurd kunnen worden en dat dit energiezuinig gebeurt. LPWAN-technologie (Low Power Wide Area Networks) is een klasse van draadloze technologieën die goed zijn afgestemd op de specifieke behoeften van IoT-apparaten.

Wat is Internet of Things: apparaten uitgerust met sensoren

IoT-apparaten zijn uitgerust met sensoren. Met deze sensoren verzamelen ze data. Het kan gaan om data uit de apparaten zelf (zoals temperatuur) of uit de omringende omgeving (luchtvochtigheid bijvoorbeeld). Wordt een onderdeel in een machine niet te warm? Blijft een bloeddruk binnen een acceptabele range? Dat zijn vragen die je met het analyseren van sensordata kunt beantwoorden.

Wat is Internet of Things: sensordata nuttig gemaakt voor gebruikers

Met analyse wordt de data nuttig gemaakt voor de gebruiker. IoT-apparaten moeten de geanalyseerde data echter nog wel kunnen communiceren, bijvoorbeeld via een waarschuwing op je smartwatch wanneer je hartslag oploopt of een grafiek van het temperatuurverloop in de koude opslag van een bedrijf. Sommige IoT-apparaten kunnen zelf ook (intelligente) actie uitvoeren. In dit geval wordt de verwerkte data omgezet in een automatische actie. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast in die koude opslag, kan het apparaat dit automatisch doen.

Wat is Internet of Things: interacteren met je IoT-apparaat

Het is echter geen eenrichtingsverkeer: de gebruiker kan het IoT-apparaat vaak ook bedienen, bijvoorbeeld door de temperatuur in de koude opslag op afstand aan te passen via een app op zijn telefoon. De aanpassingen die de gebruiker doorvoert, worden in de tegenovergestelde richting verzonden: van de gebruikersinterface naar het IoT-apparaat.

Wat is Internet of Things: miljarden verbonden apparaten

Wat is Internet of Things? Zoals gezegd kan vrijwel elk apparaat verbonden worden met het internet en onderdeel worden van het IoT. Het IoT omvat daarom apparaten in alle soorten en maten, zoals slimme magnetrons die je voedsel automatisch voor de juiste tijdsduur koken, autonome auto’s waarvan de sensoren voorwerpen op hun pad detecteren, en draagbare fitnessapparaten die een persoonlijk trainingsschema opstellen op basis van je hartslag en het aantal stappen dat je gezet hebt. Op dit moment bestaat het IoT al uit miljarden verbonden apparaten.

Wat is Internet of Things: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van het Internet of Things? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: