Wat is het Industrial Internet of Things (IIoT) en hoe is het ontstaan?

In onderstaande infographic van PTC leer je hoe het Industriële Internet of Things (IIoT) ontstaan is. Voordat we op deze geschiedenis ingaan, eerst echter nog even een reminder. Want wat is het IIoT ook alweer precies?

Wat is het IIoT?

Het Industriële Internet of Things (IIoT) verwijst naar onderling verbonden apparaten die ingezet worden voor industriële toepassingen. Het IIoT is een netwerk van intelligente apparaten die zijn verbonden om gegevens te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren. Een industrieel IoT-systeem bestaat uit: 1) systemen die informatie kunnen detecteren, communiceren en opslaan; 2) een datacommunicatie-infrastructuur, en 3) analyses die informatie genereren uit onbewerkte data.

Dankzij de connectiviteit van het IIoT kunnen gegevens worden verzameld, uitgewisseld en geanalyseerd. Apparaten en systemen in de hele keten kunnen met elkaar communiceren. Hiermee kan er eindelijk geprofiteerd worden van de gegevens die de machines in deze industriële omgevingen vaak al jaren produceren. Dit maakt vaak verbeteringen in productiviteit en efficiëntie mogelijk. IoT-apparaten zijn nou eenmaal beter in staat om gegevens in realtime vast te leggen en te analyseren.

Wat zijn de voordelen van het IIoT?

De uitkomsten van de data-analyse in een IIoT-systeem wordt gebruikt om sneller en nauwkeuriger beslissingen te kunnen nemen. Een bekend voorbeeld is voorspellend onderhoud, waarbij (realtime) data wordt gebruikt om defecten in machines te voorspellen. Hierdoor kan er al actie ondernomen worden voordat een defect zich voordoet en een machine (voor langere tijd) uitvalt.

Asset tracking is een ander voorbeeld van een IIoT-toepassing. Hiermee is het voor leveranciers, fabrikanten en klanten mogelijk om de locatie, status en staat van producten in de gehele supply chain volgen. Het IIoT-systeem stuurt belanghebbenden bijvoorbeeld meteen een waarschuwing als goederen beschadigd zijn of het risico lopen beschadigd te raken. Zodoende is het mogelijk om onmiddellijk of zelfs preventief actie te ondernemen.

Wat is het verschil tussen IoT en IIoT?

IoT- en IIoT-apparaten werken eigenlijk op dezelfde manier, zo maken gebruik van dezelfde keten aan technologieën, zoals sensoren, connectiviteit, de cloud en data-analyse. Het IoT en het IIoT worden echter in verschillende sectoren gebruikt. IoT-toepassingen verbinden apparaten in meerdere sectoren, waaronder landbouw, gezondheidszorg en de overheid. IoT-apparaten omvatten bijvoorbeeld slimme apparaten en wearables. IIoT-toepassingen verbinden machines en apparaten in de industrie, waaronder nutsbedrijven en fabrieken.

Het ontstaan van het IIoT

Nu je weet wat het IIoT is, gaan we in op het ontstaan. Daarvoor gebruiken we onderstaande infographic van PTC, die begint in 1968 met de geboorte van de PLC.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Industrial Internet of Things IIoT tijdlijn geschiedenis

Tot slot nog een IIoT-voorbeeld: voorspellend onderhoud

Productielijnen moeten optimaal beschikbaar blijven, tegen de laagste kosten. Dit betekent dat stilstand voorkomen moet worden. Meestal zet men in op periodiek onderhoud, maar dat is wellicht helemaal niet nodig. Wanneer we stilstanden beter kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud plegen op het juiste moment: net voordat er stilstand optreedt. Doordat we continue meetwaarden van diverse sensoren vastleggen, kunnen we trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur.  Deze trends kunnen we omzetten naar voorspellend onderhoud.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Smart Industry met IoT (Internet of Things)
14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: