Hybride intelligentie: samenwerking Artificial Intelligence en mens

Hybride intelligentie is een combinatie van menselijke en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence; AI). Om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen mens en machine heeft het ministerie van OCW 19 miljoen euro toegezegd aan zes Nederlandse universiteiten. In een interview met de Vrije Universiteit (VU) vertelt hoogleraar informatica Frank van Harmelen, die het onderzoeksteam aanstuurt, meer over het onderzoek.

Wat is Artificial Intelligence?

We vertellen straks meer over het onderzoek. Eerst doen we even een stap terug. Want wat is Artificial Intelligence (AI) eigenlijk? Heel kort door de bocht is AI intelligentie tentoongesteld door machines. De term AI wordt vaak toegepast wanneer een machine cognitieve functies nabootst die geassocieerd worden met de mens, zoals leren en probleem oplossen.

Neemt AI onze banen over?

Veel mensen zijn bang dat Artificial Intelligence onze banen zal overnemen. Op zich is dat ook helemaal geen gekke gedachte: computers verslaan ons bijvoorbeeld al bij taken als vertalen, schaken en gamen. Het feit dat een AI-systeem ons juist op dit soort taken verslaat, is echter heel logisch. Een AI-systeem heeft immers een perfect geheugen, waardoor het in staat is om patronen in data te ontdekken die een mens nooit zou kunnen vinden.

AI-systemen kunnen hun eigen kennis te vergaren door patronen uit data te halen. Deze vaardigheid staat bekend als machine learning. Middels machine learning wordt de prestatie bij het uitvoeren van een taak beter door meer ervaring op te doen in het uitvoeren van die taak. Anders gezegd: dankzij machine learning kan een AI-systeem leren van data. Bij machine learning wordt veelal op basis van data een trendlijn berekend. Het systeem kan op die manier een patroon herkennen in een wolk met punten. Ook kan het systeem dat patroon doortrekken om voorspellingen te doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai hersenen

Samenwerking tussen mens en AI

AI-systemen kunnen dus dingen die mensen niet kunnen. Dat komt omdat hun intelligentie heel anders is dan die van de mens. Zodoende wil het onderzoeksteam juist kijken naar de mogelijkheden van samenwerking tussen AI en mensen. De gedachts is dat AI menselijke intelligentie enorm kan versterken in plaats van slechts te vervangen! Want zelfs als een computer een patroon heeft ontdekt in onmetelijk veel data, heb je toch een mens nodig om te beoordelen of het patroon relevant is.

Natuurlijk hebben mensen ook best nog wel andere kwaliteiten! Van Harmelen noemt bijvoorbeeld ook het feit dat we kunnen samenwerken en gevoel voor subtiele contextinformatie hebben. Juist daarom is het zo verstandig om mensen en AI-systemen samen te laten werken. We kunnen dan onze gezamenlijke intelligentie vegroten. Er onstaat dan hybride intelligentie.

AI-systemen moeten leren samenwerken

Maar voordat mensen en AI-systemen überhaupt goed kunnen samenwerken, moeten AI-systemen nog wel leren samenwerken… En dat is precies waar Van Harmelen en zijn team onderzoek naar gaan doen. Als proef op de som wordt het AI-systeem betrokken bij het schrijven van het artikel over het onderzoek. Het systeem is betrokken bij alle stappen van dit proces: het literatiironderzoek, het bedenken van een hypothese, het ontwerpen van experimenten, het interpreteren van de resultaten en het daadwerkelijke schrijven van het artikel. Een echt staaltje hybride teamwork dus!

Meer lezen over Artificial Intelligence?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Machine learning, neurale netwerken en deep learning uitgelegd
Hoe werkt machine learning – machine learning uitgelegd
Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: