Houd je data en bestanden veilig met zakelijk wifi

In de praktijk blijkt dat er bij bijna alle ondernemers wel een lek te vinden is, bijvoorbeeld via een onveilige wifi-verbinding. Hoe check je of jouw data en bestanden wél veilig zijn?

Een lek op je laptop of telefoon

Als je een ‘lek’ op je laptop of telefoon hebt, kan je niet uitsluiten dat een hacker bij je informatie kan, je camera bedient of via de microfoon kan afluisteren. Zo’n lek krijg je bijvoorbeeld als je de Windows- of Apple-updates niet uitvoert, software niet hebt geüpdatet of een makkelijk te kraken wachtwoord hebt.

Helaas is het lastig om compleet uit te sluiten dat je te hacken bent. Je kunt echter wel de risico’s beperken door er bewust mee om te gaan. In dit artikel zetten we zodoende wat tips op een rijtje!

Wie wil mij nou hacken?

Veel mensen denken dat zij helemaal niet interessant genoeg zijn om gehackt te worden. Dat is echter niet helemaal waar! Veel bedrijven beschikken over gevoelige informatie (van klanten) die interessant is voor derden. Of neem het risico ‘toevallig’ gehackt te worden, bijvoorbeeld als een hacker je in een bot-netwerk opneemt: dat is een netwerk van vele computers die bijvoorbeeld een organisatie plat kunnen leggen of informatie stelen. Maar ook boze klanten kun je niet uitsluiten…

Wie zit er op je wifi-netwerk?

Onze twee tips: denk na over welke apparaten er in jouw bedrijf allemaal op welk wifi-netwerk aangesloten zijn. Om bij een hotel de beveiligingscamera op de gasten-wifi aan te sluiten, is bijvoorbeeld niet zo’n slimme zet. Het is altijd aan te raden om een scheiding te maken tussen een gasten-wifi en een intern zakelijk wifi-netwerk. Of neem een kantoor. Stel dat de printer op open wifi is aangesloten en je salarisstroken wilt afdrukken. In dat geval loop je het risico dat een bezoeker de gegevens ook kan inzien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

security veilig veiligheid beveiliging cybersecurity computer internet laptop online wifi

Op zoek naar het slotje

Kun je niet anders dan een open wifi-netwerk gebruiken? Let dan goed op het slotje bovenin de URL-balk. Als je dat slotje ziet bij het bezoeken van een website weet je dat er niemand kan meekijken en je veilig kunt rondsurfen of inloggen op bijvoorbeeld je bedrijfsomgeving. Als je op dat slotje klikt, kun je bovendien checken of de site geverifieerd is.

Selecteer het soort wifi-netwerk

Je doet er ook goed aan om bij het inloggen op de wifi, het juiste soort netwerk aan te klikken. Daarmee past je apparaat namelijk je veiligheidsinstellingen aan, bijvoorbeeld voor het wel of niet delen van bestanden.

Werkend wachtwoordbeheer

Om te zorgen voor een goed wachtwoord, dat je zelf niet  hoeft te onthouden, gebruik je een wachtwoordmanager. Deze toepassing bedenkt de meest ingewikkelde, unieke wachtwoorden en vult het ook nog eens automatisch in. Dat systeem is veilig en niet te kraken. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je het wachtwoord van je wachtwoordmanager niet vergeet!

Kies voor een wachtzin

Liever zelf een wachtwoord verzinnen? Een trucje om tot een goed wachtwoord te komen, is om voor een wachtzin te kiezen! Schrijf de woorden van een (onzin!) zin aan elkaar en voeg wat moeilijke tekens en cijfers toe. Zo’n wachtzin is enorm onlogisch, zodat het veel moeilijker te raden is. Uiteraard is het ook altijd goed om je belangrijke wachtwoorden regelmatig te veranderen.

Virtual Private Network

Over het algemeen zorgt het slotje links bovenin de browser al voor veilig internetverkeer. Een VPN biedt soms echter een extra laag in je beveiliging, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent en wil  verbinden met een onbekend wifi-netwerk. VPN staat voor Virtual Private Network en geeft waar je ook bent een beveiligde verbinding via de wifi.

Zakelijk wifi is veiliger

Zakelijk wifi werkt net even anders dan de ‘gewone’ wifi, ook wel consumenten-wifi genoemd. Zo is de zakelijke variant wat robuuster. Daar bedoelen we mee dat zakelijk wifi minder vatbaar is voor storingen van buitenaf of andere wifi-netwerken. Daarnaast is het een veiligere optie als je klanten, bezoekers of gasten een gast-netwerk aan wil bieden. Zij bezoeken dan namelijk een volledig gescheiden netwerk in plaats van een afsplitsing. Het voordeel is dat het onmogelijk is om vanaf de gasten-wifi in te breken op je persoonlijke netwerk. Ten slotte is het goed om te weten dat zakelijke wifi met een andere beveiligingsmethode werkt. Consumentenwifi werkt met een toegangscode die voor iedereen hetzelfde is en dus bij de verkeerde personen terecht kan komen. Bij zakelijke wifi is het echter mogelijk om voor iedereen een aparte gebruikersnaam en wachtwoord aan te vragen.

Neem voor meer vragen over zakelijk wifi gerust contact met ons op.

Bron: Ziggo Zakelijk

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: