Hoe werken sensoren: de werking van sensoren uitgelegd

Hoe werken sensoren: alles over de werking van sensoren

In dit artikel gaan we op de werking van sensoren. We beantwoorden de vraag ‘hoe werken sensoren?’. We gaan daarbij ook in op de werking van slimme sensoren in Internet of Things-
apparaten.

Hoe werken sensoren: sensoren als zintuigen van machines

Hoe werken sensoren? Sensoren zijn vergelijkbaar met onze zintuigen. Sensoren verzamelen informatie (ook wel: data), net zoals wij doen met onze ogen, neus en huid. Sensoren verzamelen bijvoorbeeld informatie over hun omgeving of de manier waarop ze gebruikt worden. Denk maar aan locatie, beweging, geluid, temperatuur en bloeddruk.

Hoe werken sensoren: meten is weten met behulp van sensoren

Je kunt sensoren op allerlei manieren toepassen. Neem de sensoren in een zeepdispenser of een deur die reageren op beweging. Er zijn lichtsensoren, temperatuursensoren, kantelsensoren en nog veel meer soorten sensoren. Wat alle sensoren gemeen hebben, is dat ze metingen verrichten. En dat levert concrete data op: met data kun je vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Meten is immers weten.

tablet internet data opslag informatie wifi

Hoe werken sensoren: van data naar elektrische signalen

De door sensoren gemeten data wordt vervolgens omgezet in een signaal dat een computer of een andere ontvanger kan verwerken, meestal elektrische signalen. Metingen van temperatuur, licht, geluid en beweging worden door de sensor omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens doorgegeven via een interface die ze omzet in een binaire code die een computer kan verwerken. De computer zet dat signaal vervolgens weer om in zinvolle informatie voor de gebruiker, bijvoorbeeld in een grafiek of tabel. Soms kan de computer ook autonoom een actie uitvoeren.

Hoe werken sensoren: slimme sensoren in het Internet of Things

We noemen apparaten die autonome acties ondernemen ook wel eens slimme apparaten, of Internet of Things-apparaten. Slimme apparaten zijn apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan je slimme thermostaat dit automatisch doen.

Hoe werken sensoren: sensoren maken oplossingen slim

Om tot autonome actie te komen, moet de verzamelde data geanalyseerd worden. Data-analyse kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals bij de analyse van live-camerabeelden om indringers in een woning te identificeren. Het vergaren en analyseren van data door sensoren is dus het startpunt voor slimme toepassingen. Wat heet: elk slim apparaat is slim ómdat het uitgerust is met sensoren.

Hoe werken sensoren: de toepassingen van slimme sensoren

De toepassingen voor slimme apparaten (en daarmee ook slimme sensoren) zijn enorm. Wanneer er (met grote regelmaat) exacte metingen uitgevoerd moeten worden en wanneer het van belang is dat deze metingen in (vrijwel) real-time doorgegeven worden, kan een sensoroplossing uitkomst bieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor metingen van industriële machines, van luchtkwaliteit en van beweging in een seniorenwoning.

Hoe werken sensoren: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft sensoren? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: