Hoe technologie de gezondheidszorg verandert

VisualCapitalist, een Amerikaanse aanbieder van diensten bestemd voor tech-investeerders, heeft een zeer gedetailleerde infographic met alle tech trends uit de zorg opgesteld. De gezondheidszorg ontwikkelt zich snel. Dat hebben we mede te danken aan de invloed van technologie. Het effect zie je onder meer teug in de toenemende levensverwachting. Iets meer dan 100 jaar geleden was de (Amerikaanse) levensverwachting nog slechts 34,1 jaar. Die leeftijd is inmiddels gelukkig verdubbeld!

Wat is gezondheidstechnologie?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is gezondheidstechnologie de toepassing van georganiseerde kennis en kunde in de vorm van devices, procedures, systemen, medicijnen en vaccinaties ontwikkeld om gezondheidsproblemen op te lossen en de levenskwaliteit te verbeteren. De samenvloeiing van de medische wetenschap en technologie speelt een grote rol in de verbetering van de gezondheidszorg. Veel van de technologieën die we vandaag de dag gebruiken, werden jaren geleden uitgevonden. Als voorbeelden laat de infographic bijvoorbeeld de stethoscoop (1816), pacemaker (1958) en CAT-scan (1973) zien.

De toekomst van tech in de zorg

Ook nieuwe technologie heeft natuurlijk een grote impact op de gezondheidszorg. Er worden een paar futuristische voorbeelden genoemd, die zo uit een sci-fi-film lijken te komen, waaronder een robotische arm en een bio-geprint oor. Ook is er aandacht voor pijnverlichting middels Virtual Reality (VR). Meer over dat onderwerp lees je in ons artikel over de toepassingen van VR in de zorg. Uiteraard wordt er ook gesproken over Artificial Intelligence (AI). De impact van AI op de zorg belooft namelijk enorm te zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het automatiseren van repetitieve taken, maar ook om het ontwikkelen van medicijnen en het opstellen van behandelplannen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Internet of Things in de zorg

De gezondheidszorg gaat een digitaal tijdperk tegemoet, mede dankzij de komst van het Internet of Things (IoT). Dankzij het IoT kunnen we wijs worden uit grote hoeveelheden data, hetgeen belangrijker is dan ooit. Om dat belang te onderstrepen, worden er in de infographic drie factoren genoemd: een steeds ouder wordende populatie, een toename in chronische ziektes en groeiende zorgkosten. Met het IoT kunnen we de zorg echter fundamenteel veranderen: minder zorgkosten én betere zorg. Er worden vervolgens een aantal voorbeelden van IoT-toepassingen in de zorg genoemd, zoals slimme medicijndispensers en mogelijkheden tot (zelf-)monitoring met sensoren.

Ook smartphone-technologie heeft een grote impact op de gezondheidszorg. In de infographic wordt daarbij gesproken over mHealth. Je mobiele telefoon maakt op afstand allerlei zorg mogelijk. Artsen zetten smartphones bijvoorbeeld al in bij het meten van iemands bloedruk en het analyseren van urine.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Adoptie van e-health; waarom lukt het niet?
Waarom we moeten investeren in AI (voor de zorg)
40 procent Nederlanders staat open voor zorg op afstand

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: