078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Hoe kan het dat Vodafone nu al 5G aanbiedt?

Vodafone heeft inmiddels 5G in ruim de helft van Nederland geactiveerd. Eind juli is dit beschikbaar in heel Nederland. Dat betekent dat Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel met de laatste software gebruik maken van 5G in het dekkingsgebied.

5G via bestaande frequentiebanden

De vraag is hoe Vodafone nu al 5G kan aanbieden. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van bestaande frequentiebanden en zijn bestaande antennes. Daarmee loopt men vooruit op de beschikbaarheid van nieuw 5G-spectrum via de multibandveiling later dit jaar.

Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar. De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden. En dat is precies wat Vodafone doet: 5G technologie toepassen in bestaande 4G-frequentiebanden. We spreken daarbij ook wel over spectrumdelen (oftewel Dynamic Spectrum Sharing (DSS)). Met DSS van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- en 5G-verbindingen. Dit is als ‘twee talen’ die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G.

Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn er ook niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt spectrumdelen ideaal om 5G te introduceren als springplank voor verdere 5G-ontwikkelingen in de komende jaren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit smartphone social media 5g

Hoe nu verder?

Daar ligt echter wel een uitdaging… Om 5G verder te optimaliseren is er meer ruimte nodig om radiogolven te versturen. Het spectrum aan radiogolven is verdeeld in frequentieblokken, waarvan een deel in gebruik is bij telecom- en mediabedrijven. De 3,5 GHz band is één van de frequenties die geschikt is voor 5G. Echter wordt deze ook gebruikt door de veiligheidsdiensten. Het kabinet heeft aangeven dat het grondstation van de opsporingsdienst in Burum moet verhuizen, om de 3,5 GHz frequentieband vrij te maken voor 5G. Pas nadat dit is gebeurd en het spectrum is geveild, is de introductie van 5G mogelijk op deze 3,5 GHz band. In Europees verband is afgesproken dat dit in 2020 zou moeten gebeuren. Die deadline haalt Nederland niet, dit wordt naar verwachting 2022. De deadline voor de 700 MHz frequentieband (die ook 5G mogelijk maakt) probeert Nederland wél te halen. De veiling hiervoor staat momenteel gepland voor juni 2020. De exacte uitkomst van het ‘5G-landschap’ is deels afhankelijk van wie deze frequenties in handen krijgt (en wanneer dit gebeurt).

Is deze 5G wel echt 5G?

Zoals gezegd heeft Vodafone de apparatuur in netwerk vernieuwd, zodat er zowel 4G als 5G doorgegeven kan worden. In eerste instantie zal de internetsnelheid van deze versie van 5G circa 10 procent hoger liggen dan die van 4G. Dat levert pieksnelheden tot 1 GB per seconde op. De reactietijd, bijvoorbeeld bij games, zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G.

Nu al gebruik maken van 5G?

Begin maart heeft Vodafone 5G in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red- of Red Pro-abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. Daarnaast kunnen ook Start-klanten via een ‘add-on’ (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
Het belang van de lage latency van 5G
Sneller internet en andere beloftes van 5G en wifi 6
De toekomst van 5G; onderdeel Internet of Things (IoT) 

Bron: VodafoneZiggo

nl_NLNederlands