Hoe Artificial Intelligence (AI) nu al invloed heeft op je dagelijks leven

Alhoewel je het vaak eigenlijk niet eens in de gaten hebt, speelt Artificial Intelligence (AI) toch al een rol in ons dagelijks leven. Dat geldt niet eens enkel voor mensen die hun huis helemaal hebben ingericht met slimme technologie. Ook wanneer je bijvoorbeeld slechts Facebook gebruikt om contact te houden met je vrienden, is AI al onderdeel van je leven.

De rol van AI in ons dagelijks leven

In onderstaande infographic laat Salesforce zien hoe AI de hele dag betrokken kan zijn in iemands leven. Dat begint bijvoorbeeld ’s ochtends al met het gebruik van een slimme thermostaat. Vaak is zo’n thermostaat verbonden met de smartphone van de gebruiker. Wanneer deze persoon de temperatuur aanpast, leert het apparaat over hun voorkeuren, gewoonten en schema. Daarbij is een rol weggelegd voor machine learning. Dankzij die technologie kan de slimme thermostaat naar verloop van tijd geheel autonoom de gebruiker comfortabel houden, zonder dat deze nog het apparaat aan hoeft te raken.

De inzet van AI door bedrijven

Slimme apparaten, waaronder thermostaten, wekkers en navigatie-apps vormen slechts een aantal voor de hand liggende manieren waarop mensen met AI omgaan. Bedrijven zetten AI echter ook in voor marketing, verkoop en klantenservice. Het doel is om de zogenoemde customer journey soepeler en gemakkelijker te laten verlopen voor consumenten. In de infographic hieronder wordt deze customer journey uitgebeeld middels de aankoop van een tv.

Infographic met AI-toepassingen

In de infographic van Salesforce worden verder bijvoorbeeld slimme parkeersensoren genoemd als voorbeeld van onze dagelijkse interactie met AI. Ook is er aandacht voor door AI gemaakte afspeellijsten vol met aangeraden muziek. Om deze en nog veel meer AI-toepassingen te illustreren neemt de afbeelding je mee op een gewone dag uit het leven van een consument.

We verwijzen je in dat kader ook graag naar dit artikel met meer voorbeelden van toepassingen van AI en machine learning.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Infographic Hoe Artificial Intelligence (AI) nu al invloed heeft op je dagelijks leven

De voordelen van AI voor consumenten én bedrijven

De inzet van AI kent dus flink wat voordelen voor consumenten. Uiteraard hebben bedrijven zelf ook belang bij het toepassen van AI. Zo bleek uit onderzoek dat organisatie in verschillende sectoren die AI en machine learning inzetten om verzamelde data te analyseren maar liefst 80 procent hogere jaarwinsten mogen noteren dan bedrijven die het zonder moeten stellenEn ook in de zorg is de toegevoegde waarde van AI inmiddels duidelijk. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het snel en nauwkeurig analyseren van scans.

Wat zijn AI en machine learning ook alweer?

Ten slotte delen we graag nog even kort wat definities. Want wat zijn AI en machine learning ook alweer? AI is intelligentie tentoongesteld door machines. De term wordt toegepast wanneer een machine cognitieve functies nabootst die geassocieerd worden met de mens, zoals leren en probleem oplossen. Omdat het (vrijwel) onmogelijk is om formele regels op te stellen die onze wereld accuraat beschrijven, moeten we AI-systemen de mogelijkheid geven hun eigen kennis te vergaren. Daarbij spreken we over machine learning: systemen waarbij de prestatie van een machine bij het uitvoeren van een taak beter wordt door meer ervaring op te doen in het uitvoeren van die taak. Anders gezegd: machine learning bestaat uit algoritmes die leren dankzij data.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Machine learning, neurale netwerken en deep learning uitgelegd
Methoden van machine learning – supervised en unsupervised learning
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI)

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: