In deze video van de Wereldbank ervaar je een dag uit het leven van een smart city-forens in Seoul, Korea. Onderweg zien we de slimme technologie die de man tegenkomt. Extra leuk is dat het om een 360 VR video gaat. Dat betekent dat je de camera zelf rond kunt draaien om alles goed te bekijken.
We nemen de besproken slimme technologie hieronder graag met je door.
Tekst gaat verder onder de video.https://www.youtube.com/embed/K357HBtJTcg?feature=oembed
De man in bovenstaande filmpje begint zijn dag met het weggooien van zijn afval. Zoals je mag verwachten in een smart city zijn ook de prullenbakken slim. Om deze te gebruiken, scant de man een pasje. Daarmee weet de vuilnisbak dat de man daadwerkelijk in het flatgebouw woont. Er zijn twee afvalbakken: eentje voor gft-afval en eentje voor ander afval. Beide soorten worden apart verwerkt, waarbij het gft-afval wordt gecomposteerd. Daarna wordt het gebruikt op slimme boerderijen en in stadstuinen. We zien ook nog hoe het afval door verschillende buizen wordt weggevoerd.
Een andere optie op het gebied van slimme afvaltechnologie – die niet genoemd wordt in het filmpje – heeft te maken met het installeren van sensoren in vuilnisbakken of een ingebouwde afvalpers. De sensoren geven een seintje als de afvalbak vol is en de persen zorgen ervoor dat het afval geperst wordt. Het resultaat is dat de afvalbakken minder geleegd hoeven worden en er minder vuilniswagens rijden.
Nadat de man zijn afval weg heeft gegooid, loopt hij naar het busstation. Op een bord krijgt hij real-time informatie over de bustijden te zien. Het bord laat daarnaast ook informatie zien over de kwaliteit van de lucht, inclusief fijnstofmetingen. Als zijn bus (uiteraard precies op tijd!) aan komt rijden, checkt hij in met zijn OV-pas. De verzamelde data van alle passagiers kan vervolgens weer in worden gezet bij het bepalen van (nieuwe) busroutes en bustijden.
De rol van data in een smart city is enorm groot. Om data te verzamelen worden zoveel mogelijk onderdelen van de stad (apparaten, voertuigen en gebouwen) uitgerust met sensoren. Deze objecten zijn allemaal met elkaar verbonden, waardoor ze gegevens kunnen verzamelen én uitwisselen. Ook wordt data verzameld door instanties (zoals demografische gegevens, schooldata) en burgers (actief of passief, onder meer door ingebouwde sensoren in smartphones en OV-passen). In een smart city wordt deze voortdurend aanzwellende stroom gegevens (big data) die de stad continu genereert intelligent benut.
Na zijn werk duikt de man de stad in om een vriend te ontmoeten. Hij kijkt naar verlichting die werkt op zonne-energie. En geniet van de planten, die middels sensoren op afstand gevolgd worden door de gemeente. Op die manier kan de gezondheid in de gaten gehouden worden. Ook ziet de man twee slimme gebouwen, die beide slim omgaan met energie. Uiteraard wordt er zonne-energie gebruikt om de gebouwen van stroom te voorzien. Daarnaast wordt er data verzameld, bijvoorbeeld over het gebruik van ruimtes, zodat het energieverbruik geoptimaliseerd kan worden.
Woningen en gebouwen worden steeds slimmer. Slim verwijst hierbij dus wederom naar geautomatiseerde/autonome processen die onder meer operationele kosten verlagen, energie besparen, ruimtegebruik optimaliseren, veiligheid verhogen en comfort verbeteren. Oplossingen in slimme gebouwen hebben bijvoorbeeld te maken met sensoren die de bewegingen van gebruikers volgen. Dit monitoren van beweging levert inzichten op over de manier waarop en de mate waarin ruimten worden gebruikt. Slimme oplossingen kunnen deze data bijvoorbeeld combineren met data over het weer, waardoor de ventilatie geoptimaliseerd kan worden.
‘s Avonds loopt de man weer naar huis. Het begint al te schemeren en de weg is verlaten. Toch voelt de man zich veilig. De weg wordt namelijk verlicht door slimme straatverlichting. Deze verlichting detecteert beweging. Zo kunnen de lampen gedimd worden als er niemand is en feller gaan branden als er iemand langskomt. De lantaarnpalen zijn daarnaast uitgerust met IP-camera’s, die – wanneer er onverhoopt toch een misdrijf plaatsvindt – de dader in ieder geval vast hebben gelegd.
Misschien zijn de camera’s zelfs uitgerust met mogelijkheden voor beeldherkenning. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI). Beeldherkenning kan de camerabeelden (in real-time) analyseren en interpreteren. De systemen nemen vervolgens zelfstandig beslissingen op basis van de geïnterpreteerde beelden. Het gaat dus een stuk verder dan het enkel registreren van beelden. Detectie van mensen, dieren, objecten en voertuigen; er zijn enorm veel toepassingen denkbaar voor beeldherkenning. We kunnen bijvoorbeeld alarmcentrales waarschuwen wanneer er personen of voertuigen op afgesloten terreinen worden gedetecteerd.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Slimme oplossingen voor grote problemen
Sensoren en AI in gebouwbeheer – slimme gebouwen
IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI