Het Internet of Things is een netwerk van verbonden apparaten die gegevens verzamelen en delen over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De apparaten kunnen hun omgeving monitoren, statussen doorgeven, instructies ontvangen en zelf actie ondernemen. Met andere woorden: het IoT bestaat uit verbonden (en slimme) apparaten met internettoegang die gegevens verzamelen, verzenden en ernaar handelen.
Met deze definitie van het Intertnet of Things (IoT) wordt het meteen duidelijk dat de toepassingen voor flinke veranderingen kunnen zorgen. Het IoT kan zorgen voor meer gemak en comfort voor de gebruiker, maar verbetert ook productieprocessen en biedt oplossingen voor grote issues rond energie, gezondheidszorg en onderwijs.
Het IoT werd in de begindagen vooral gezien als een op zichzelf staand fenomeen. Inmiddels is het echter duidelijk dat IoT-toepassingen juist goed geïntegreerd kunnen worden in een keten, met ook Artificial Intelligence. Dat denkt ook Perfectial (via IoT Journaal). In hun infographic nemen ze de zodoende de invloed van IoT-oplossingen op een aantal thema’s onder de loep, namelijk: smart homes, smart cities, zelfrijdende auto’s en smart offices.
Perfectial voorziet dat we steeds meer slimme apparaten in onze woningen zullen toelaten. Sterker nog: binnen 10 jaar is de smart home de nieuwe standaard. Wij schreven echter laatst nog dat er op de IoT-markt nog heel wat te winnen is op het gebied van privacybeveiliging. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor apparaten die je in huis haalt.
IoT -apparaten verzamelen gegevens, waaronder vaak ook gevoelige en persoonlijke gegevens, zoals persoonsgegevens, financiële gegevens en informatie over je gezondheid of locatie. IoT-apparaten verzenden je gegevens via het internet en slaan deze vaak ook op. Zodoende is je privacy kwetsbaarder dan ooit.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Gelukkigs is er veel dat je zelf kunt doen! We noemden bijvoorbeeld het veranderen van de standaard inloggegevens die door de fabrikant zijn ingesteld. Ook is het verstandig je te verdiepen in de mogelijkheden je IoT-apparaat. Als je niet wilt dat je smart tv mee kan luisteren, zet deze functie dan uit! In dit kader wijzen we je vandaag graag op de website YourThings. Op deze website kun je van allerlei IoT-apparaten checken hoe goed ze voldoen aan een aantal security-criteria.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg
Waarom smart homes?
De toekomst van IoT (Internet of Things)