5G: kansen en risico's edge computing voor het bedrijfsleven

Met de komst van 5G wordt het versturen en verwerken van data naar de zogenoemde edge verplaatst, oftewel: de randen van het netwerk. We kijken in dit artikel wat edge computing voor het bedrijfsleven kan betekenen en wat de risico’s zijn.

Edge computing en de 5G-infrastructuur

In een artikel op Computable gaat men in op de komst van 5G en de bijbehorende verplaatsing van het versturen en verwerken van data naar de edge. Dat kent verschillende voordelen voor verschillende bedrijven. Eerst kijken we echter nog even naar de link tussen 5G en edge computing.

Tegen 2023 zal 5G ongeveer verantwoordelijk zijn voor een vijfde van al het mobiele dataverkeer. Daarbij is een kwart van de use-cases afhankelijk van edge computing-mogelijkheden (via Ericsson). Onder meer Internet of Things (IoT)Virtual Reality– en gaming-toepassingen zullen vertrouwen op edge computing. Zodoende wordt edge computing wel gezien als fundamenteel onderdeel van de 5G-infrastructuur.

Wat is edge AI (Artificial Intelligence)?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi man werk

Wat is edge computing?

In veel gevallen vindt de verwerking en analyse van data op afstand plaats. Beter gezegd: de plek waar de data verzameld wordt, is niet de plek waar de verwerking plaatsvindt. Bij edge computing ligt dat anders! Edge computing houdt namelijk in dat de verwerking van data, lokaal uitgevoerd wordt, ofwel op hetzelfde apparaat dat de data verzameld of op een apparaat dat zich in de nabije omgeving bevindt. Dit zou een gateway-apparaat kunnen zijn, zoals een switch of router, die de gegevens verwerkt en analyseert.

Data wordt op dit moment nog vaak via een netwerk naar een datacenter verzonden. Aldaar wordt het verwerkt en vervolgens teruggestuurd om aan de gebruiker te worden afgeleverd. Dat proces vraagt (een klein beetje) tijd. Voor veel toepassingen volstaat deze niet-real-time oplossing echter niet langer.

Edge Computing noodzakelijk voor IoT?

Het voordeel van edge computing

Een van de grootste voordelen van edge computing voor bedrijven die hun gegevens willen verwerken, is dat zij niet zoveel data naar de cloud hoeven te verzenden. En dat betekent snellere verwerking! Neem een zelfrijdend voertuig dat in een fractie van een seconde moet beslissen of er een obstakel op de weg ligt. Of neem een hartslagmeter die een zorgverlener onmiddellijk waarschuwt wanneer de patiënt hulp nodig heeft. In dit geval is het belangrijk dat we de gegevens meteen (of in ieder geval met minimale vertraging) kunnen analyseren. Voor dit soort latentiegevoelige toepassingen is edge computing dus cruciaal. Uiteraard kan het ook financieel aantrekkelijk zijn om niet alle data naar de cloud te sturen.

De uitdaging van edge computing

Het verplaatsen van de verwerking van data naar de edge kent echter ook uitdagingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgen op het gebied van cybersecurity. Kunnen cybercriminelen de edge gebruiken als ingang naar het bedrijfsnetwerk? Om deze zorg te pareren, is het in ieder geval belangrijk om alle verbonden apparaten te herkennen, segmenteren en controleren.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hackers richten zich steeds meer op thuiswerkers en IoT-apparaten
4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?
5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen
Wat 5G voor Internet of Things-oplossingen betekent

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: