De IoT-experts van Postcapes (via IoT Journaal) maakten een prachtig overzicht van de slimme stad. Zij deden dit ter ere van het World Economic Forum 2019. De infographic is indrukwekkend in zijn omvang, maar weet het onderwerp (de anatomie van een smart city) toch helder weer te geven. We nemen de infographic graag met je door!
Op dit moment woont meer dan de helft van de mensen in steden. In 2040 zal dat percentage zelfs oplopen tot 65 procent. Er verhuizen namelijk elke week maar liefst 1,3 miljoen mensen naar de stad. Er zijn zodoende al 21 zogenoemde megasteden, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen. In 2025 loopt dat aantal naar alle waarschijnlijkheid op naar 29. Ter vergelijking: in 1975 waren dat er nog ‘slechts’ drie megasteden, namelijk New York, Tokio en Mexico-Stad. Op dit moment is de Tokio met ruim 36 miljoen inwoners de drukst bevolkte stad. Om dat even in perspectief te plaatsen: als Tokio een land zou zijn, was het wat betreft populatiegrootte nummer 35 in de ranglijst. Ook goed om te weten: er zijn ruim 500 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. In 1950 waren dat er 83 en in 1900 ging het om 12 steden. Ook dat aantal groeit nog steeds: in 2025 heeft China alleen al 221 steden met 1 miljoen inwoners.
Het is duidelijk: de 21ste eeuw is de eeuw van de stad. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de economische invloed van steden. In de infographic lezen we dat de top 600 stedelijke centra 60 procent van het bbp voortbrengen. Ook indrukwekkend: in ontwikkelingslanden vindt 80 procent van de toekomstige economische groei plaats in steden.
Uiteraard hebben steden ook grote nadelen. Steden zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van de wereldwijde energievraag. Een voorbeeld: 19 procent van het wereldwijde energieverbruik gaat op aan verlichting. Dit energieverbruik is natuurlijk nog maar één van de nadelen van (grote) steden. Denk ook maar eens aan luchtvervuiling en verkeersopstoppingen. Om ervoor te zorgen dat steden een fijne plek blijven (of worden) om te wonen, moeten we er smart cities van maken.
In de infographic lezen we dat smart cities aangedreven worden door sensoren, netwerken en engagement. De combinatie van deze drie elementen levert real-time stedelijke informatie op. Meten is weten! Er worden een aantal voorbeelden gegeven van sensoroplossingen die op dit moment al toegepast worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het in de gaten houden van de waterstand in het riool. Een ander voorbeeld: het managen van verkeer met sensoren in straatverlichting. Ook kun je denken aan slimme energieoplossingen, die gebruikers inzicht geven in hun verbruik.
Lees meer over de toepassing van technologie in een smart city.
Bovenstaande oplossingen vind je op dit moment echter vooral in de ontwikkelde wereld. Terwijl ze juist ook hard nodig zijn in ontwikkelingslanden! De grootste groei in steden vind immers plaats in deze ontwikkelingslanden. Veel mensen hebben nog altijd geen toegang tot schoon water en gedegen huisvesting… Er is echter wel een toename te zien in de toegang tot mobiele telefoons. In 2011 hadden 670 miljoen mensen in India een mobiel abonnement, terwijl slechts 366 miljoen mensen over een persoonlijk toilet beschikten… Toch is het bezit van een mobiele telefoon ook enorm belangrijk! In de infographic zien we een aantal mooie initiatieven. Zo maken mobiele telefoons burgerjournalistiek mogelijk. Ook mooi: gratis Engelse audiolessen en mobiel bankieren.
De infographic eindigt met een blik op de toekomst door in te gaan op twee voordelen van smart cities. Zo groeit de markt financieel gezien jaarlijks. Ook kunnen smart cities veel impact hebben op ons energieverbruik. Volgens Cisco kan er door slim gebruik te maken van de verzamelde data binnen 20 jaar tot 30 procent efficiënter met energie worden omgegaan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Het slimme apparaten ABC
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities
Slimme oplossingen voor grote problemen
Waarom smart cities slim (willen en moeten) worden