Cybersecurity: veilig internet op je vakantieadres met deze zeven tips

We vertelden je eerder al hoeveel mensen op hun vakantie gebruikmaken van internet. In 2011 ging het al om meer dan 60 procent. Inmiddels is dat percentage opgelopen naar meer dan 85 procent. Mensen gebruiken het internet niet alleen om een filmpje te streamen of foto’s online te zetten, veel mensen vinden het ook lastig om hun werk te laten rusten.

Een vakantie zonder internet is voor veel mensen dus ondenkbaar. Wat heet: het niet hebben van internet hebben op de bestemming wordt door hen juist als stressfactor gezien.

Als je wilt internetten op je vakantieadres doe je dat echter natuurlijk wel het liefst zo veilig mogelijk. We geven je graag een aantal tips!

Houd je data en bestanden veilig met zakelijk wifi.

1. Pas op met openbare netwerken

De meeste accommodaties bieden tegenwoordig gratis wifi aan. Handig voor de gast én de cybercrimineel! Hackers kunnen via openbare netwerken allerlei persoonlijke en financiële gegevens, zoals je wachtwoorden, buit maken. Zodoende raden we aan extra voorzichtig als je een openbaar netwerk gebruikt. Je doet er bijvoorbeeld goed om het online shoppen tot thuiskomst te bewaren.

2. Gebruik je 4G-verbinding

In plaats van het openbare netwerk van je hotel, camping of restaurant kun je er beter voor kiezen om je eigen internetverbinding op je smartphone te gebruiken. Daarbij is het natuurlijk extra fijn dat de roamingkosten binnen Europa inmiddels gestandaardiseerd zijn, waardoor de kosten voor mobiel internet vrijwel gelijk zijn aan het internetgebruik thuis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tablet internet wifi vakantie horeca hospitality hotel vakantiepark

3. Gebruik een VPN

Heb je toch een openbaar netwerk nodig? Gebruik dan een beveiligde VPN (Virtual Private Network). Een VPN zorgt voor een extra beveiligingslaag door je gegevens versleuteld te versturen. En daardoor is het voor derden een stuk lastiger om je gegevens te bemachtigen. Met andere woorden: data onherkenbaar en onbruikbaar voor oplichters wanneer je per ongeluk verbonden bent met een schadelijk netwerk.

4. Vergeet openbare wifinetwerken

Heb je verbinding gemaakt met een openbaar wifinetwerk? Laat je smartphone, tablet of laptop het netwerk na gebruik dan ook weer vergeten. Anders blijft je apparaat verbinding maken op het moment dat je weer in de buurt komt. Dat gebeurt soms zelfs zonder dat je er erg in hebt. Het is daarom belangrijk om regelmatig je lijst met gebruikte verbindingen op te schonen.

5. Installeer en update je antivirus en firewall

Zoals de meeste mensen wel weten, kunnen antivirusprogramma’s en firewalls een hoop doen om je apparaat veilig te houden tegen hackers. Zorg er echter ook voor dat je je beveiliging up to date houdt. Check voordat je aan je reis begint of er updates zijn. Doe dat bij voorkeur ook voor alle andere programma’s en apps die je al geïnstalleerd hebt.

6. Bezoek alleen beveiligde websites

Wil je even browsen? Controleer dan of de websites die je bezoekt veilig zijn. Je herkent dat een de ‘https’ in de browserbalk en het icoontje van een slotje. Dit betekent dat gebruikt maakt van een website waarbij de gegevens worden versleuteld. Als je geen slotje ziet, kun je de website beter niet gebruiken.

7. Denk goed na over wachtwoorden

Natuurlijk is het heel gemakkelijk om vaak voor hetzelfde wachtwoord te kiezen. Dat is namelijk een stuk makkelijker te onthouden. Als je veilig wilt internetten, doe je er echter goed aan om voor verschillende veilige wachtwoorden te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld liever niet je naam of je geboortedatum. Uiteraard geldt deze tip niet alleen voor je internetgebruik op vakantie.

Wil je meer informatie over veilig internet? Of ben je ondernemer in de recreatiesector? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is een wifibooster en wat is het verschil met een wifirepeater?
4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?
5G-veiling werpt meteen zijn vruchten af voor KPN en T-Mobile
Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: