Cybersecurity: 66 procent organisaties slachtoffer ransomware-aanvallen

Uit onderzoek van Proofpoint blijkt dat ransomware-aanvallen een enorm groot probleem zijn. Zo geeft 66 procent van respondenten aan het slachtoffer te zijn geweest van ransomware.

Meerderheid organisaties heeft te maken met ransomware

Twee derde van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat hun organisatie in 2020 te maken kreeg met ransomware. Meer dan de helft van hen besloot het losgeld te betalen in de hoop snel weer toegang te krijgen tot de gegevens. Van degenen die betaalden, kreeg 60 procent na de eerste betaling weer toegang tot de gegevens of systemen. Bijna 40 procent kreeg echter te maken met aanvullende eisen na een eerste betaling – een stijging van 320 procent ten opzichte van vorig jaar. 32 procent gaf aan vervolgens akkoord te zijn gegaan met het betalen van het aanvullende losgeld – een toename van 1500 procent ten opzichte van 2019.

Ransomware wordt steeds geavanceerder

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder (via Pointer). Er wordt in Nederland, ten opzichte van vorig jaar, steeds vaker gedreigd met het lekken van gestolen persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsdocumenten wanneer bedrijven niet willen betalen om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Dat gebeurt in ongeveer 75 procent van de ransomware-aanvallen. Het gaat dan bovenal om bedrijven die veel gevoelige informatie bezitten.

Lees meer: Wat is tweefactorauthenticatie en meerfactorauthenticatie?

Niet betalen is wel heel lastig…

Het blijft alleen niet bij afpersen: sommige ransomware-bendes hebben zelfs websites waarop ze publiceren welke bedrijven ze gehackt hebben. Ook publiceren ze soms de gestolen data die dan voor iedereen toegankelijk is. En dat maakt het natuurlijk wel heel lastig om weerstand te bieden tegen de dreigementen. Zelfs als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat afraadt. Zij adviseren om niet te betalen omdat hiermee het criminele circuit in stand wordt gehouden.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

computers laptops tablet smartphones veilig veiligheid security cybersecurity privacy beveiliging ict

Training om veilig (thuis) te werken

Het rapport van Proofpoint benadrukt de noodzaak van een mensgerichte aanpak van cybersecurity-maatregelen en -trainingen. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met veranderende omstandigheden, zoals thuiswerken. Uit enquêtes blijkt dat er een gebrek is aan gerichte training. Zo gaf 82 procent van de professionals aan dat hun organisatie het afgelopen jaar was overgestapt op een thuiswerkmodel, maar slechts 30 procent gaf aan dat gebruikers worden getraind in veilig werken op afstand.

Het is cruciaal dat gebruikers begrijpen hoe ze cyberaanvallen kunnen herkennen en melden. Vooral omdat gebruikers grotendeels vanuit huis blijven werken – vaak in een minder beveiligde omgeving. Zeker aangezien ruim de helft van de werknemers toestaat dat hun zakelijke apparatuur door vrienden en familie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gamen of online shoppen.

Lees meer: 7 tips om je wifinetwerk te beveiligen

Hoe word je slachtoffer van ransomware?

Besmetting van bestanden op een computer kan gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op internet. De ransomware wordt ook verstopt in advertenties. Je hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken. Het openen van een pagina is soms al voldoende voor een besmetting. Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veel per mail benaderd. De ransomware wordt geïnstalleerd als een bijlage in een e-mail wordt geopend. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers (via Politie.nl).

Wil je weten hoe 3Bplus je kan helpen om veilig te blijven op het internet? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom en de toepassing van slimme technologie. Neem bijvoorbeeld deze slimme oplossing voor ICT-beveiliging en wachtwoordbeheer. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Bedrijfsnetwerken moeten beter beveiligd worden voor IoT
Deze 5 Internet of Things-apparaten worden vaak gehackt
Kabinetsplannen om 5G-netwerken te beveiligen tegen misbruik
Wat is een sockpuppet en wat is het verschil met een troll?

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: