Cijfers over de smart homes-markt voor 2019 en de nabije toekomst

Wat is de situatie op de smart homes-markt? In dit artikel kijken we naar wat cijfers over de markt voor smart homes. We gaan specifiek in op het aantal verkochte producten en het marktaandeel van een aantal productcategorieën.

Wat is een smart home?

Eerst echter nog even wat achtergrondinformatie.

Domotica, home automation en smart homes; met deze drie termen wordt eigenlijk vaak hetzelfde bedoeld. Het gaat in alle gevallen om het toepassen van slimme technologie bij je thuis. Met die slimme technologie wordt gedoeld op Internet of Things-apparaten.

Een smart home is dus een huis met IoT-technologie dat dagelijkse activiteiten vereenvoudigt en automatiseert, zoals het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. Andere toepassingen van slimme apparaten in woningen hebben bijvoorbeeld te maken met veiligheid en zorg.

Meer informatie over allerlei smart home-toepassingen vind je hier.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi smart home huis wonen

De populairste smart home-apparaten

IDC (via PCM Web) houdt de trends rondom smart homes in de gaten. Uit onderzoek van dit bureau blijkt dat slimme apparaten op het gebied van video-entertainment in 2019 de populairste categorie was, met een marktaandeel van 43 procent. Het gaat dan voornamelijk om smart tv’s. Andere populaire categorieën zijn bijvoorbeeld slimme speakers (17,3 procent)  en slimme beveiligingsproducten (16,8 procent).

Vervolgens volgt er met een marktaandeel van 6,8 procent een vrij groot gat naar slimme verlichting. De slimme thermostaat blijft zelfs steken op 2,3 procent. De verwachting is echter dat deze producten in de nabije toekomst een flinke inhaalslag zullen maken. Daarentegen zal de verkoop van smart tv’s en slimme speakers afnemen.

In totaal zijn er in 2019 wereldwijd zo’n 814,8 miljoen slimme apparaten verkocht. Naar verwachting zal dat aantal in 2023 oplopen tot 1,40 miljard.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Slimme ventilatie in de strijd tegen het coronavirus
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen
De toekomst van het IoT: je eigen, beveiligde smart home

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: