Augmented Reality (AR) toegepast in een restaurant

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk zoveel als verrijkte werkelijkheid. Die verrijkte werkelijkheid wordt bereikt door digitale componenten aan de echte wereld toe te voegen. Anders gezegd: het gaat om (live) beeld van de werkelijke omgeving, waaraan elementen worden toegevoegd. Deze toegevoegde elementen kunnen bijvoorbeeld geluid, video, animatie of (gps-)data zijn. AR is dus een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging.

De toepassingen van Augmented Reality

Een van de bekendste toepassingen van AR is natuurlijk Pokémon Go. Het gebruik van AR is echter al veel ouder. Denk bijvoorbeeld aan tv-uitzendingen, waar voetbalscores, balbanen en quizpunten over de werkelijke beelden heen werden geplaatst. AR-toepassingen hebben de laatste jaren echter wel flink aan populariteit gewonnen. Dat komt omdat smartphones inmiddels over voldoende rekenkracht en over de benodigde hardware beschikken. AR-apps plaatsen bijvoorbeeld informatie bij bekende gebouwen of producten. De toepassingen zijn legio, niet alleen op het gebied van entertainment, maar ook op bouwplaatsen of in het klaslokaal. We zien bijvoorbeeld ook een mooie toekomst weggelegd voor AR en het Internet of Things (IoT).

Een hapje eten met AR

Bovenstaande neemt echter niet weg dat het gewoon leuk is om naar toffe demonstraties van AR-technologie te kijken! Neem bijvoordeeld onderstaande video waarin te zien is hoe een restaurant de technologie toepast om het wachten op de volgende gang aangenamer te maken.

Tekst gaat verder onder de video.

Het verschil tussen VR en AR

Ten slotte helpen we graag nog even een veelvoorkomende fout uit de wereld. Veel mensen verwarren Augmented Reality namelijk met Virtual Reality (VR). Het grote verschil tussen de technologieën is dat bij VR de ervaring van de echte wereld geheel wordt vervangen door de ervaring van een gesimuleerde werkelijkheid. Je zet een VR-bril op die de wereld om je heen compleet blokkeert. Het is namelijk niet mogelijk om door de bril heen te kijken; in plaats van glazen zitten er beeldschermen in, die een virtuele wereld op je netvlies projecteren. Anders gezegd: je zintuigen krijgen een niet-bestaande werkelijkheid voorgeschoteld. AR voegt daarentegen dus juist een extra informatielaag toe aan de waarneming van werkelijkheid.

Meer lezen over deze onderwerpen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe werkt AR – AR en sensortechnologie
AR in de zorg – toepassingen van Augmented Reality
VR in de zorg – training, exposure en meer
VR in de ouderenzorg – zelfstandigheid, welzijn en meer

nl_NLNederlands