078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Artificial Intelligence: deepfakes brengen familieleden tot leven

Misschien heb je het al gehoord: stamboomwebsite MyHeritage laat je sinds kort oude familiefoto’s animeren via Deep Nostalgia. Dat betekent dat je kunt zien hoe je betovergrootmoeder er in beweging uitgezien zou hebben. Upload een foto en je ziet haar glimlachen, met haar ogen knipperen en haar gezicht draaien.

Hoe werkt Deep Nostalgia?

Dat animeren van foto’s met Deep Nostalgia werkt via Artificial Intelligence (AI). Het systeem analyseert je foto en zoekt de best bijpassende animatie van gezichtsbewegingen uit een bibliotheek. Vervolgens wordt de animatie met deepfake-technologie aan de foto toegevoegd. Deepfake is een samentrekking van deep learning en fake (oftewel nep). Bij deepfake worden beelden op basis van AI samengesteld. Anders gezegd: het wordt gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren.

Lees ook: Deepfakes maken allerlei nieuwe vormen van misdaad mogelijk

De toepassingen van deepfakes

Jammer genoeg zijn de bekendste voorbeelden van deepfakes allemaal negatief. Denk maar aan een ‘dronken’ Nancy Pelosi en een ‘pornofilmpje’ van Dionne Stax. Er zijn echter ook heel mooie dingen te doen met deepfakes! Bovenstaande toepassing van MyHeritage is een leuk voorbeeld. Daarnaast zijn er ook toepassingen voor de geestelijke gezondheidszorg mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence

Deepfakes in de geestelijke zorg

We lezen in Trouw bijvoorbeeld een stuk over de inzet van deepfakes bij rollenspellen, waarbij er enkel een foto nodig is om een levensechte persoon te laten zien. Dat kan uitkomst bieden bij traumaverwerking, waarbij het slachtoffer de confrontatie aan kan gaan met de dader. Een tweede voorbeeld: het tot leven wekken van geliefden bij rouwverwerking. Daarbij heeft een nabestaande een gesprek met de deepfake-versie van een overleden dierbare. De therapeut stuurt dan als het ware de overledene aan.

Ook het FD besteedt aandacht aan dit onderwerp. Zij leggen uit hoe deze rouwverwerking in zijn werk gaat. In een kamer zit de nabestaande met een laptop en in een andere kamer de stemacteur, waarvan tijdens het gesprek alleen de mond word gefilmd. Zo kan de nabestaande praten met de deepfakeversie van zijn of haar dierbare. Die realtime reageert op wat er wordt gezegd maar ook spontaan dingen kan inbrengen. Ze kunnen fijne herinneringen ophalen, belangrijke vragen stellen of zelfs de confrontatie met onverwerkte zaken aangaan.

Lees ook: Wat is deep learning en hoe werkt het?

Therapie met Virtual Reality en deepfakes

Wat is de effectiviteit van deepfake-therapie? Naar de inzet van Virtual Reality-therapie is al flink wat onderzoek gedaan. Zo werkt exposuretherapie, waarbij iemand met angsten stukje bij beetje zijn fobie geconfronteerd, erg goed. VR is namelijk veel beter te manipuleren en te controleren dan de echte wereld. Je kunt cliënten met angst voor corona bijvoorbeeld veilig laten oefenen met het aanraken van mogelijk besmette deurklinken, het kijken naar nieuws of artsen aan het werk.

Nu we (mede dankzij de coronacrisis) er steeds meer van overtuigd raken dat online werkt, kan de acceptatie en toepassing van VR en deepfake best eens een vlucht nemen.

Wil je meer weten over de slimme (telecom)oplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom en de toepassing van smart-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Schiphol voorkomt vertragingen met video-analyse met deep learning
Historische figuren gefotografeerd met Artificial Intelligence (AI)
Artificial Intelligence ingezet bij detectie tumoren in longen en bloed
Deep fake-video’s kunnen onze mening over een persoon veranderen

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

nl_NLNederlands