078-2034021 [email protected]

Alles over Artificial Intelligence: definitie, uitleg en meer

Artificial Intelligence: alles dat je moet weten over AI

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over Artificial Intelligence. We geven een definitie, gaan in op de werking en geven voorbeelden. Ook hebben we aandacht voor trends.

Wat is Artificial Intelligence: een korte definitie van AI

Artificial Intelligence (AI) is intelligentie tentoongesteld door machines. Met intelligentie bedoelen we het nabootsen van cognitieve functies nabootst die geassocieerd worden met mensen, zoals het herkennen van een gezicht en het voeren van een natuurlijk gesprek. Huidige vormen van AI zijn ontworpen om één taak uit te voeren. Op deze smalle taken (het besturen van een auto, schaken) weet AI soms al beter te presteren dan de mens. Een breder AI-systeem dat beter presteert dan een mens op allerlei verschillende cognitieve taken is echter nog toekomstmuziek.

Waarom je nu pas veel hoort over Artificial Intelligence

Ondanks dat wetenschappers al tientallen jaren bezig met het ontwikkelen van Artificial Intelligence-systemen, hoor je er nu pas echt vaak over. Dat komt onder meer omdat krachtige computers veel goedkoper en kleiner zijn geworden. Ook heeft het te maken met grote ontwikkelingen in machine learning – waarover straks meer. Deze ontwikkelingen maken veel concrete toepassingen van AI mogelijk. Zodoende speelt het een veel grotere rol in ons dagelijks leven.

artificial intelligence ai hersenen

Artificial Intelligence werkt veelal met machine learning

Hoe komt het dat Artificial Intelligence-systemen goed kunnen schaken, een natuurlijk gesprek kunnen voeren en kunnen autorijden? Met andere woorden: waar komt hun intelligentie vandaan? Het is lastig of zelfs onmogelijk om via computercode en formele regels een systeem intelligent te maken. Zodoende maakt men vaak gebruik van machine learning.

Hoe werkt Artificial Intelligence op basis van machine learning?

Bij machine learning wordt het systeem eerst getraind om de juiste antwoorden te geven. Hierbij wordt het systeem niet alleen gevoed met input, maar ook meteen met de juiste output. Het doel is dat het systeem zichzelf de regels leert die de gegeven input vertalen naar deze gewenste output.

Stel dat je een AI-systeem foto’s van een kat wilt leren herkennen. Door het systeem heel veel foto’s van katten te laten zien, kan het systeem op een gegeven moment zelf nieuwe foto’s van katten herkennen. Hoe meer foto’s van een kat je het systeem laat zien, hoe beter het systeem nieuwe foto’s kan herkennen. Het systeem leert dus verbanden te zien tussen de input en de output. Als het machine learning-proces goed wordt doorlopen, maakt het systeem steeds minder fouten en kan deze uiteindelijk op basis van nieuwe input de juiste output produceren.

Artificial Intelligence in drie concrete voorbeelden

Terwijl AI in sciencefiction vaak geportretteerd wordt als robots met mensachtige kenmerken, kan AI veel meer omvatten. De zoekmachine op het internet, automatische aanbevelingen van de streamingdienst, de slimme thermostaat die je huis warm houdt, de slimme assistent die je aan je afspraken herinnert, de chatbot bij de retailer waar je shopt en de robots die je pakketje in het pakhuis klaarmaken; het zijn een aantal voorbeelden van AI waar je dagelijks mee te maken hebt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence kan ons leven gemakkelijker maken, onze gezondheid in de gaten houden, ervoor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en gevaarlijke taken van ons overnemen. Een hoop voordelen, dus. Dat er ook een hoop mis kan gaan wanneer we AI inzetten, blijkt bijvoorbeeld wel uit de toeslagenaffaire. Wanneer AI wordt ingezet om belangrijke beslissingen te nemen, is het zaak te zorgen voor ethische AI. Het gaat bij ethische AI onder meer om het voorkomen van bias, het zorgen voor transparantie van beslissingen en het veilig houden van (privacygevoelige) data. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor ethische AI. Zeker in Europa wordt er steeds meer samengewerkt om te komen tot verantwoorde, mensgerichte AI.

Artificial Intelligence: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Artificial Intelligence? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.