In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over Artificial Intelligence. We geven een definitie, gaan in op de werking en geven voorbeelden. Ook hebben we aandacht voor trends.
De term Artificial Intelligence (AI) kun je vertalen als kunstmatige intelligentie, oftewel intelligentie tentoongesteld door machines. Met intelligentie bedoelen we het nabootsen van cognitieve functies die geassocieerd worden met mensen, zoals het herkennen van een gezicht en het voeren van een natuurlijk gesprek.
Artificial Intelligence wordt in sci-fi-films vaak afgeschilderd als robots met mensachtige kenmerken. In de werkelijkheid kan AI veel meer omvatten. Denk maar eens aan de zoekalgoritmen van Google. AI-systemen die op allerlei taken net zo bekwaam zijn als mensen bestaan nog niet gemaakt. Huidige systemen zijn ontworpen om één taak uit te voeren. We noemen dat ook wel smalle AI. Op deze smalle taken (het besturen van een auto, schaken) weet AI soms al beter te presteren dan de mens. Een breder AI-systeem dat beter presteert dan een mens op allerlei verschillende cognitieve taken is echter nog toekomstmuziek.
Ondanks dat wetenschappers al tientallen jaren bezig met het ontwikkelen van Artificial Intelligence-systemen, hoor je er nu pas echt vaak over. Dat komt onder meer omdat krachtige computers veel goedkoper en kleiner zijn geworden. Wat AI op dit moment verder zo interessant maakt, is dat het digitale tijdperk heeft geleid tot een explosie van data. AI kan ingezet worden om grote hoeveelheden data te analyseren en nuttige informatie (voorspellingen, verbanden, patronen) te extraheren. Een van de grote voordelen van AI, zeker ten opzichte van de mens, is dat AI data veel sneller kan analyseren. Ook heeft de (hernieuwde) aandacht voor AI het te maken met grote ontwikkelingen in machine learning – waarover straks meer.
Deze ontwikkelingen maken veel concrete toepassingen van AI mogelijk. Wat heet: het speelt voor de meeste mensen al een grote rol in hun dagelijks leven. We geven een aantal voorbeelden van hoe AI nu al gebruikt wordt: de automatische aanbevelingen van de streamingdienst, de slimme thermostaat die je huis warm houdt, de slimme assistent die je aan je afspraken herinnert, de chatbot bij de retailer waar je shopt en de robots die je pakketje in het pakhuis klaarmaken.
Hoe komt het dat Artificial Intelligence-systemen goed kunnen schaken, een natuurlijk gesprek kunnen voeren en kunnen autorijden? Met andere woorden: waar komt hun intelligentie vandaan? Computers voeren normaal gesproken hun taken uit door stap voor stap alle instructies te volgen. Het is echter lastig of zelfs onmogelijk om via computercode en formele regels een systeem intelligent te maken. Daarom worden AI-systemen niet expliciet geprogrammeerd, maar maakt men vaak gebruik van machine learning: een manier om AI-systemen hun eigen kennis te laten vergaren.
Als mensen het over AI hebben, bedoelen ze meestal machine learning.
Machine learning werkt op basis van ervaring. Het AI-systeem verbetert zijn prestaties bij het uitvoeren van een taak door meer ervaring op te doen in het uitvoeren van die taak. We noemen dat ook wel training. Bij machine learning wordt het systeem eerst getraind om de juiste antwoorden te geven. Hierbij wordt het systeem niet alleen gevoed met input, maar ook meteen met de juiste output. Het doel is dat het systeem zichzelf de regels leert die de gegeven input vertalen naar deze gewenste output.
Stel dat je een AI-systeem foto’s van een kat wilt leren herkennen. Door het systeem heel veel foto’s van katten te laten zien, kan het systeem op een gegeven moment zelf nieuwe foto’s van katten herkennen. Het systeem leert door ervaring (oftewel: training) op te doen met al die voorbeelden namelijk dat een kat twee puntige oren, vier poten en snorharen heeft. Hoe meer foto’s van een kat je het systeem laat zien, hoe beter het systeem nieuwe foto’s kan herkennen. Het systeem leert dus verbanden te zien tussen de input en de output. Als het machine learning-proces goed wordt doorlopen, maakt het systeem steeds minder fouten en kan deze uiteindelijk op basis van nieuwe input de juiste output produceren.
We zeiden eerder al dat Artificial Intelligence allerlei toepassingen kent: aanbevelingen van webshops, fraudedetectie bij verzekeraars, autonome auto’s, voorspellend onderhoud, slimme assistenten, chatbots, het analyseren van röntgenfoto’s en het spelen van games. We lichten een aantal voorbeelden verder uit:
Artificial Intelligence kan ons leven gemakkelijker maken, onze gezondheid in de gaten houden, ervoor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en gevaarlijke taken van ons overnemen. De voordelen zijn grotendeels afhankelijk van de toepassing, maar er zijn ook algemene voordelen. Neem het analyseren van data. Een AI-systemen kan veel sneller dan een mens dat ooit zou kunnen enorme bergen data analyseren. Met die geanalyseerde data kun je vervolgens betere beslissingen nemen en voorspellingen doen voor de toekomst.
Dat er ook een hoop mis kan gaan wanneer we AI inzetten, blijkt bijvoorbeeld wel uit de toeslagenaffaire. Wanneer AI wordt ingezet om belangrijke beslissingen te nemen, is het zaak te zorgen voor ethische AI. Het gaat bij ethische AI onder meer om het voorkomen van bias, het zorgen voor transparantie van beslissingen en het veilig houden van (privacygevoelige) data. Op die manier kunnen we allemaal profiteren van de voordelen van AI.
We zetten tot slot een aantal trends op een rijtje:
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Artificial Intelligence? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.