De whitepaper ‘Pathway to 5G’ is door experts van de Amerikaanse fabrikant Cradlepoint gemaakt. Het document geeft een duidelijk beeld van de volgende generatie mobiele netwerken en de toepassingen ervan. 5G zal naar verwachting ongelooflijke snelheden opleveren, met een latency van slechts enkele milliseconden.
5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit rapport onderzoekt de huidige stand van 5G, wat de belangrijkste componenten van 5G zijn, en hoe de technologie de toekomst van netwerken zal bepalen. Daarbij ook aandacht voor de plannen van grote (telecom)bedrijven als Verizon, AT&T en T-Mobile. Ten slotte wordt ook de relatie tussen 5G en het Internet of Things (IoT) niet vergeten. Het IoT is namelijk één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G.
Veel mensen dachten dat de komst 5G geen revolutie zou veroorzaken in het IoT-landschap. De redenering daarbij was dat de meeste IoT-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, helemaal geen bliksemsnelle downloadsnelheden of extreem lage latency-niveaus nodig hebben. Deze sceptici hielden echter geen rekening met een verschuiving naar een heel ander soort IoT-toepassingen! We zien namelijk steeds meer toepassingen, die wel degelijk om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Daarbij is het ook van belang dat de 5G-standaard rekening houdt met een veel hogere verbindingsdichtheid. Dat betekent dat als het immense aantal apparaten voor IoT-toepassingen wordt geïmplementeerd, de netwerken deze ook daadwerkelijk kunnen verwerken.
In de whitepaper spreekt men in dat kader ook wel van ‘massive IoT’. Deze term wordt gebruikt om het enorme aantal verbonden apparaten en sensoren die met elkaar communiceren te beschrijven. 5G maakt massive IoT dus eindleijk echt mogelijk. En dat kent ook hoop voordelen! Denk maar aan de economische voordelen van de komst van nieuwe diensten, maar ook aan kansen op het gebied van veiligheid en efficiëntie. IoT-toepassingen zullen zich in ieder geval uitstrekken over verschillende industrieën, zoals in de publieke sector, bedrijven, steden, gezondheidszorg, industrie en productie, en nog veel meer.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
De gevaren van 5G volgens een Europees security-onderzoek
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI