André Kapitein wil de wereld verbeteren met smartsensors.me

smartsensors.me werkt aan slimme oplossingen met sensortechnologie. André Kapitein (founder en CTO) vertelt hoe het zijn missie is om de wereld beter te maken. Als “serial entrepreneur” werkt hij onder meer aan systemen die de lucht reinigen en afval in onze wateren lokaliseren.

MacGyver

“Al vanaf jongs af aan was ik bezig om dingen beter te maken. Ik leerde met niets toch heel veel te kunnen. Met mijn rolletje duct tape werd ik ook wel MacGyver genoemd. Als founder en CTO van smartsensors.me los ik nog steeds problemen op met technologie. Ik maak samen met mijn team fysieke, meetbare oplossingen. We vinden dat de wereld verbeterd moet worden met nieuwe producten en diensten. Daarvoor moet alleen wel sneller geïnnoveerd worden. Wij zeggen: “weg met alle onzin”. We werken efficiënt en zijn gemotiveerd, waardoor we veel kunnen bereiken.”

Serial entrepreneur

“Ik noem mezelf wel eens een “serial entrepreneur”. Ik doe namelijk heel erg graag meerdere dingen tegelijk. Zo werken we bij smartsensors.me onder meer samen met bouwbedrijven, verzekeringsmaatschappijen, telecombedrijven en de medische sector. Allerlei verschillende instanties, die ofwel een specifiek probleem hebben waar ze een oplossing voor willen of ons vragen een dag mee te lopen en te kijken wat er verbeterd kan worden. Daarnaast ontwikkelen we zelf basistechnologieën, zoals luchtreiniging en energiemeting, die voor allerlei toepassingen inzetbaar zijn.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

industrie fabriek

De oplossingen van smartsensors.me

smartsensors.me – luchtreiniger

“Met onze luchtreiniger kunnen we geur uit de lucht halen, en gevaarlijke stoffen omzetten naar ongevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan waterstofsulfide en methaan, maar het werkt ook bij virussen en bacteriën. Onze luchtreiniger wordt onder meer ingezet in horeca, riool en veeteelt. De nood is hoog in deze laatste sector. Bestaande luchtwassers volstaan niet en er gaan honderden bedrijven failliet als er niets gebeurt.  Met onze luchtreiniger kan het broeikasprobleem voor een deel opgelost worden.”

smartsensors.me – energiemeting

“We hebben een product ontwikkeld waarmee we heel precies kunnen voorspellen wanneer elektrische apparatuur stuk dreigen te gaan. Op het moment dat iets dreigt te veranderen,  krijgt de gebruiker een melding. Als je het gebruik monitort en van tevoren weet dat een apparaat binnen een paar weken stukgaat, kun je een plan maken. Dit is in deze nieuwe circulaire economie cruciaal voor bedrijven: het verdienmodel ligt niet meer bij de verkoop van het apparaat, maar bij het gebruik van het apparaat.”

smartsensors.me – wateroplossing

“We weten niet wat er onder water gebeurt, denk maar aan beschadiging van oevers, een drenkeling in het water, en fietsen in de gracht. We hebben een systeem gemaakt, waarbij we een fotosysteem aan patroonherkenning koppelen. Zodoende kunnen we bijvoorbeeld vervuiling lokaliseren. Ook kunnen we langs de Afsluitdijk varen en een digitale kaart maken. Als we dit na een storm nog een keer doen, kunnen we de situaties vergelijken op beschadigingen.”

smartsensors.me – eHive

“Het gaat slecht met de bijen, maar ze zijn cruciaal voor ons bestaan. Iedereen ziet de noodzaak er iets aan te doen, maar toch gaat iedereen verder met de waan van de dag. Bij smartsensors.me hebben we een elektronische bijenkorf gemaakt. Met behulp van sensoren wordt informatie verzameld en krijg je bijvoorbeeld een appje als er iets mis is in de bijenkorf. Het voordeel is dat je de bijen niet verstoort, maar wel honing kan tappen.”

smartsensors.me – karmaprojecten

“We zijn heel erg van de “karmaprojecten”, oftewel projecten waarmee we levens kunnen verbeteren of zelfs kunnen redden. We maken – om maar een paar voorbeelden te noemen – bijvoorbeeld sensorsystemen voor politie, defensie en gezondheidszorg. Wat betreft deze laatste sector hebben we ons gebogen over domoticasystemen, monitoring van ademhaling en hartslag, en een slaappositietrainer.”

Innovatie voor corporaties

“Nederland is een van de meeste innovatie landen ter wereld. Toch leidt ook hier innovatie niet per se tot een empirisch resultaat. Het is jammer genoeg soms meer een soort bezigheidstherapie of marketingstunt, waarbij de technologie achter de business case aan hobbelt. Veel corporaties zijn ook te groot om te innoveren, zo kost elke gezette stap duizenden euro’s  en duurt elke iteratie weken. De corporate pay structure stimuleert daarbij ook niet om risico’s te nemen: als het mislukt, ben je je baan kwijt, en als het wel lukt, krijg je er niets extra’s voor. En bovenal, als je een probleem wilt oplossen, moet je het probleem eerst zien. Niemand wil echter horen dat ze al jaren verkeerd bezig zijn.

Om toch te innoveren, zijn er mensen met kennis nodig, die risico’s kunnen en durven te nemen, en gebruik kunnen maken van een netwerk binnen de corporatie. Corporaties kunnen ons in dit kader inschakelen voor een langdurige, duurzame samenwerking. Als ze dan onze hulp nodig hebben, kunnen wij meteen aan de slag en wordt de doorlooptijd bijvoorbeeld aanzienlijk verkort. Natuurlijk heeft die samenwerking ook voordelen voor ons, zo blijven wij klein en creatief, en kunnen we ons geheel blijven richten op hetgeen we het liefst doen: oplossingen maken.”

André Kapitein smartsensors.me

André Kapitein is founder en CTO bij smartsensors.me

www.smartsensors.me

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: