5G-veiling werpt meteen zijn vruchten af voor KPN en T-Mobile

De 5G-veiling heeft veel blije gezichten opgeleverd. Dat geldt voor KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, maar ook voor het kabinet dat zich met een totale opbrengst van 1,23 miljard euro in de handen mag wrijven. Dat is namelijk 317 miljoen euro meer dan de vooraf bepaalde minimum opbrengst van 914 miljoen euro.

5G-veiling rustig en zorgvuldig verlopen

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (via Computable) verliep de 5G-veiling rustig en zorgvuldig. Terwijl er in 2012 nog 168 ronden nodig waren, kon ditmaal met 90 ronden worden volstaan. Dat betekent echter niet dat het op de verdeling van de 1400 MHz-frequentieband niet toch nog even spannend werd.

Vergunningen voor KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile

KPN en VodafoneZiggo verwierven op die 1400 MHz-frequentieband elk drie vergunningen. Voor T-Mobile zijn dat twee vergunningen. Bij de 700 MHz-frequentieband kregen alle drie de providers elk twee vergunningen. Bij de 2100 MHz-frequentieband gingen ze allemaal met vier vergunningen naar huis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit smartphone social media 5g

26 vergunningen op de 5G-veiling

Maar wat betekent dat nou? Volgens Keijzer kunnen de providers aan de slag nu de 26 vergunningen zijn verdeeld. Met andere woorden: de 700 en 1400 MHz-frequentiebanden kunnen vanaf heden worden gebruikt voor mobiele communicatie.

KPN en T-Mobile bieden nu ook 5G aan

Klanten van KPN en T-Mobile kunnen vanaf komende dinsdag zodoende gebruikmaken van 5G-internet. Voor nu gaat het nog niet om landelijke dekking, maar beide providers beloven wel dat iedereen met een geschikt toestel en het juiste abonnement eind dit jaar (of uiterlijk volgend jaar) een snelle mobiele internetverbinding heeft. Klanten van VodafoneZiggo konden natuurlijk al gebruikmaken van 5G-technologie.

3,5 GHz wordt later geveild

Goed om te weten: begin 2022 volgt de veiling van de belangrijke 3,5 GHz-frequentieband, belangrijkste norm voor 5G. Die frequentieband maakt substantieel hogere snelheden mogelijk. Dat spectrum wordt op dit moment echter nog gebruikt door defensie in Burum. Toch zijn ook de lagere frequentiebanden belangrijk, bijvoorbeeld om een landelijk dekkend 5G-netwerk te krijgen. Ook wordt hiermee de netwerkcapaciteit vergroot. En dat is handig met het oog op de voorziene datagroei.

Tot slot: een korte definitie van wat 5G is

De term 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met mobiele netwerken wordt draadloos data verzonden en ontvangen. De nieuwe technologie bouwt voort op 4G: het is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Zo biedt het mobiele netwerk sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer apparaten – straks gaan we dieper in op de voordelen van het nieuwe mobiele netwerk.

5G zal bestaande diensten beter maken, maar ook geheel nieuwe diensten mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om toepassingen op het gebied van het Internet of Things (IoT), zoals zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand. Het 4G-netwerk is (qua snelheid, vertraging en capaciteit) niet toereikend voor dit soort toepassingen. Het nieuwe netwerk zal in eerste instantie echter vooral naast de huidige oplossingen bestaan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat 5G voor Internet of Things-oplossingen betekent
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg
Sneller internet en andere beloftes van 5G en wifi 6

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: