5G ingezet in de zorg: waar lage latency van levensbelang is

In een artikel op Channelweb lezen we meer over de toepassing van 5G in de zorg, en in het bijzonder op de spoedeisende hulp. Wat kan 5G aldaar precies betekenen? We zetten een aantal toepassingen op een rijtje.

De lage latency van 5G

5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. 5G kent echter een aantal voordelen ten opzichte van 4G, waaronder een hoge snelheid en een lage latency. Ter vergelijking: de latency bij een 4G-netwerk is tientallen milliseconden, bij 5G is dat nog slechts één milliseconde. Dat betekent dat de vertraging tussen het versturen en ontvangen van data dus super laag is. Een milliseconde is namelijk 1/1000 van een seconde. Die lage latency is cruciaal voor de spoedeisende hulp. Een lage latency garandeert namelijk snellere reactietijden van hulpdiensten.

Lees meer: Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Slimme brillen in de zorg

Een heel concreet voorbeeld: via een slimme bril kunnen collega’s met een hulpverlener meekijken. Wanneer er extra deskundigheid gewenst is, zet de hulpverlener de slimme bril op, waarna er in het ziekenhuis live meegekeken kan kijken. De slimme bril is niet alleen voorzien van een camera, maar ook van een spreekluisterverbinding. Zodoende is het voor de arts ook mogelijk om direct aanwijzingen te geven. Logischerwijs is het in deze situaties heel belangrijk dat er geen vertraging optreedt! 5G laat ons video streamen zonder onderbreking, met minder vertraging.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artsen dokter ziekenhuis tablet e-health zorg gezondheidszorg

Het belang van data

De lage latency van 5G is ook belangrijk voor het ophalen van allerlei andere data. Denk maar eens van data verzameld door verkeerssystemen. 5G staat toe dat hulpdiensten die data zo’n beetje in realtime op kunnen halen. Dat is bijvoorbeeld handig om te allen tijden te weten waar de ambulances rondrijden. Door ambulances te voorzien van een tracker die verbonden is met internet, weet men waar de ambulances zijn én welke verkeerssituaties hen te wachten staan. Je kunt de locatiedata namelijk ook combineren met data over verkeersdrukte en weersomstandigheden. Daarmee kan de te rijden route geoptimaliseerd worden.

Lees meer: Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg

Drones bij de brandweer

Ons laatste voorbeeld staat in het teken van drones. We bespraken eerder al eens hoe drones beelden naar de brandweer kunnen sturen. De drone is dankzij zijn warmtesensor in staat om branden in een vroeg stadium te detecteren en de omgeving te inspecteren nog voordat de brandweer arriveert. Met deze kennis kan de drone een veilige route voor evacuatie bepalen, zodat er mogelijk levens gered kunnen worden. Ook voor deze toepassing is een realtime verbinding natuurlijk cruciaal.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Kabinetsplannen om 5G-netwerken te beveiligen tegen misbruik
Een overzicht van 5G: definitie, voordelen en toepassingen
Cybersecurity: hoe moeten we het 5G-netwerk beveiligen?
Van 1G naar 5G; een rit langs de generaties mobiele netwerken

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: