Zorg: onze omgeving coronaproof maken met technologie

In dit artikel zetten we verschillende oplossingen op een rijtje die ons kunnen helpen onze omgeving coronaproof te maken. We richten ons in dit artikel specifiek op corona-oplossingen die toepasbaar zijn op kantoren en in de stedelijke omgeving. Het is om goed te weten dat deze innovaties natuurlijk slechts een kleine greep vormen uit alle oplossingen waar op dit moment aan gedacht en aan gewerkt wordt. Desalniettemin geeft onderstaande lijst toch een leuke inkijkje in de (nabije?) toekomst!

Voldoende afstand bewaren

  • Zoals we inmiddels allemaal weten is het in het kader van de coronacrisis belangrijk om voor voldoende afstand tussen mensen te zorgen. Om mensen te helpen wennen aan de anderhalvemetersamenleving worden er cirkels op de vloer weergegeven, bijvoorbeeld in kantoren, op vliegvelden en bij de kassa. Veel mensen zijn namelijk toch nog niet zo goed in het schatten van die afstand.
  • Daarnaast wordt er zoveel mogelijk gezorgd voor eenrichtingsverkeer, zodat mensen elkaar niet hoeven te passeren.
  • Ook op kantoor wordt de anderhalve meter de norm. Dat betekent dat we bijvoorbeeld bureaus anderhalve meter van elkaar af moeten zetten, maar ook dat we moeten investeren in spatschermen én oplossingen als videoverbindingen. Er zullen nou eenmaal minder werkplekken overblijven, aangezien we simpelweg niet langer dezelfde hoeveelheid bureaus kwijt kunnen in een ruimte.
  • Het beperken van het aantal mensen op één plek kan plaatsvinden via tijdsregistratie. Zo’n systeem controleert bijvoorbeeld het maximaal aantal klanten in winkels. De winkelier maakt timeslots aan en de consument kan vervolgens een timeslot kiezen om langs te komen. De winkelier hoeft dus enkel te bepalen hoeveel mensen er maximaal tegelijkertijd in de winkel kunnen zijn.

Een veilig binnenklimaat

  • Naast het zorgen voor voldoende ruimte zijn echter ook een veilig binnenklimaat en schone werkplekken nodig, zodat de besmetting tot een minimum beperkt kan worden. Zodoende is het bijvoorbeeld zaak de temperatuur naar beneden te brengen. Het coronavirus lijkt namelijk niet te houden van lage temperaturen gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Door de airco laag te zetten en de bevochtiger flink aan te zwengelen, zou het virus veel minder snel om zich heen grijpen.
  • Ventilatiesystemen moeten worden aangepast. Op die manier voorkom je dat lucht met virusdeeltjes doorgesluisd wordt van de etage naar etage. Met andere woorden: lucht mag niet hergebruikt worden, zodat de recirculatie uitgeschakeld moet worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

gebouw stad city

Meten is weten

  • De kans is groot dat onze lichaamstemperatuur vaker gemeten zal worden. Bijvoorbeeld bij aankomst op kantoor of op het vliegveld. Dat kan via warmtecamera’s. Wanneer je verhoging of koorts hebt, wordt je naar huis gestuurd om uit te zieken.
  • We kunnen sensoren inzetten om te meten hoeveel mensen ergens zijn. Op basis van die data kunnen vervolgens bijvoorbeeld de airco en luchtbevochtiging in bezochte ruimtes aangepast worden.
  • Ook kunnen sensoren meten in welke richting mensen bewegen én wanneer er zich teveel mensen op dezelfde plek bevinden. Deze gegevens dragen bij aan de beslissing om tot doseren over te gaan of zelfs tot het afsluiten van een bepaald gebied. Stel dat het in een park te druk wordt, kan het publiek tijdig naar een ander park worden verwezen. Bijvoorbeeld via een app.
  • Hoe vaak een werkplek is gebruikt, welke ruimtes bezocht zijn; met die data kan de schoonmaakploeg beter en preciezer worden aangestuurd.
  • Als je wilt, kun je sensoren zelfs laten meten of een bureau bezet is of niet. Dankzij de geplaatste sensoren kun je thuis al kijken of er een bureau vrij is. Zo niet, dan werk je vanuit huis.

Inzetten op desinfectie

  • In automaten vind je voortaan niet enkel meer chips, maar ook mondkapjes en handschoenen, die je vervolgens natuurlijk contactloos kunt afrekenen.
  • Misschien komt er op kantoor zelfs wel een ouderwetse ‘koffiejuf’ langs, zodat er geen opstoppingen ontstaan bij de koffieautomaat. Deze persoon deelt naast koffie natuurlijk ook schoonmaakpakketjes uit, zodat medewerkers (voor hun eigen gemoedstoestand) hun bureau nog even af kunnen nemen.
  • Op het vliegveld worden we gedesinfecteerd door in een cabine te stappen. De cabine meet je lichaamstemperatuur en sprayt een desinfecterende coating over de passagier. Daarmee worden huid, haren en kleding bacterie- en virusvrij gemaakt.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI
Sensoren op de werkvloer: vragen over ethiek en privacy
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Bronnen

AD
AD 2
FD
Noordhollands Dagblad
Shoptiming

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: