Windturbinebladen inspecteren en onderhouden met robots

Aerones Services presenteert robottechnologie waarmee de bladen van windturbines onderhouden kunnen worden. De robots kunnen zowel aan de buitenkant als de binnenkant van de turbinebladen ingezet worden, voor inspectie, schoonmaak en reparatie.

Waarom is onderhoud nodig?

Een windturbine werkt het beste als de luchtstroom over het blad goed is, net als bij een vliegtuigvleugel. Het is zodoende zaak om de bladen mooi gestroomlijnd en schoon te houden. Wanneer de staat van de bladen goed is, heeft de turbine een zo hoog mogelijke opbrengst.

Gevaarlijk werk

Traditioneel gezien wordt het onderhoud aan de bladen van windturbines uitgevoerd door abseilende technici. Ook is het mogelijk om een platform op te hijsen rondom het blad, te vergelijken met steigers in de bouw. Om de binnenkant van de bladen te inspecteren, wordt een specialist naar binnen gestuurd. Deze kan echter maar tot een bepaald punt komen, daarna wordt het blad te smal. Er kan ook een camera aan een lijn gebruik worden, maar deze oplossing is slecht te sturen.

Het uitvoeren van dit benodigde onderhoud is logischerwijs zeer intensief voor de technici. Ook vinden de werkzaamheden plaats in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, en is het geheel enorm tijdrovend. En wanneer de turbine niet kan draaien, loopt de eigenaar veel inkomsten mis. Om tijdswinst te boeken, worden steeds vaker drones ingezet. Drones bieden qua tijdswinst een groot voordeel. Het nadeel is echter dat ze snel instabiel worden als de wind toeneemt. Een drone moet altijd de nodige afstand bewaren.

Wat kan Aerones Services betekenen?

Windturbinebladen hebben onderhoud nodig, maar helaas is onderhoud in de praktijk nogal bewerkelijk: het is gevaarlijk, zwaar, tijdrovend, duur en afhankelijk van de weersomstandigheden.

De robottechnologie van Aerones Services biedt uitkomst. Robots kunnen trefzeker, snel en stormvast elke plek benaderen.

Hoe werkt de robottechnologie?

Aerones Services heeft twee soorten robots ontwikkeld voor het onderhoud aan windturbinebladen.

  1. De eerste robot is gemaakt om de buitenkant van de bladen te inspecteren, schoon te maken en te repareren. De robot wordt bevestigd aan vier kabels en beweegt zich in een driedimensionaal vlak.
  2. De tweede robot wordt binnenin de turbinebladen ingezet. De robot heeft de vorm van een ‘crawler’, een voertuigje van zo’n 40 centimeter groot, dat door het blad kan rijden.

Beide robots kunnen gelijktijdig worden ingezet. Dat betekent dat Aerones Services zowel de binnen- als de buitenkant van de bladen kan inspecteren, zonder dat de turbine langer stil hoeft te staan.

De buitenkant van een turbineblad

Inspecteren, schoonmaken en repareren; de robot van Aerones Services is geschikt voor meerdere taken aan de buitenkant van een turbineblad. We lichten een aantal werkzaamheden uit:

  • Inspecteren: De robot kan uitgerust worden met een high resolution-camera, die het mogelijk maakt om de bladen te inspecteren. Op die manier kunnen we precies zien wat er gedaan moet worden. Ook kan de robot het lightning protection system (LPS) testen.
  • Schoonmaken: Een windturbineblad slaat allerlei viezigheid uit de lucht. Het is mogelijk de robot uit te rusten met appendages specifiek gericht op schoonmaak. Of neem een appendage, waarmee het afwateringskanaal schoon gemaakt kan worden.
  • Repareren: We kunnen de robot vervolgens uitrusten met verschillende andere appendages om de benodigde reparaties daadwerkelijk uit te voeren. Zo zijn er verschillende appendages die het mogelijk maken om te schuren en te lakken.
Aerones Services Bladebot windmolen windturbine

De binnenkant van een turbineblad

Net als de buitenkant is het ook belangrijk dat de turbinebladen van binnen in de juiste conditie zijn. Om de binnenkant te inspecteren, ontwikkelde Aerones Services een crawler.

De crawler is uitgerust met high resolution-camera’s en meetinstrumenten. Daarmee is het mogelijk om allerlei beschadigingen te detecteren, zoals blazen in de vezelmatten of breuken in het LPS. Dankzij de geavanceerde uitrusting kunnen zelfs de kleinste haarscheurtjes gevonden worden. Ook is het mogelijk om een 3D-computermodel van het blad maken, een zogenoemde digital twin. Zo’n digital twin maakt het bijvoorbeeld mogelijk om veranderingen over tijd in de gaten te houden.

Simpele aansturing

De robot die Aerones Services ontwikkelde om de buitenkant van de turbinebladen te onderhouden, beweegt zich via kabels in een driedimensionaal vlak. Drie kabels, geplaatst in een driehoek, zorgen ervoor dat de robot in het horizontale vlak bewogen kan worden. Via een vierde kabel onder de as van de rotor kan de robot op en neer bewogen worden. De crawler die binnenin de bladen ingezet wordt, kan simpelweg via de binnenkant van de turbine naar binnen gebracht worden.

Voor de inzet van de robottechnologie van Aerones Services hoeft er dus slechts eenmaal iemand de turbine te betreden, namelijk om de kabels te bevestigen en de crawler klaar te zetten. De werknemers blijven verder allemaal veilig op de grond. De robots worden namelijk aangestuurd door een technicus in een control room. Deze ziet op beeldschermen wat er gebeurt en kan de robots met een joystick aansturen.

Windturbines op zee

Er worden steeds meer windturbines gebouwd op zee. Voor parken op zee heeft het bedrijf sinds kort ook een oplossing in ontwikkeling. Er wordt hiervoor een ‘omgekeerde paraplu’ aan de mast gemonteerd. Deze wordt uitgeklapt en aan de uiteindes worden de kabels bevestigd.

In de Benelux handelt Aerones Services onder de naam: Bladebot.

nl_NLNederlands