EN

De nadelen van wearables

In dit artikel gaan we in op de nadelen van wearables. Eerder bespraken we al de voordelen. Omdat de impact van draagbare technologie op de samenleving steeds verder zal toenemen, is het echter ook belangrijk om de nadelen ervan op een rijtje te zetten.

Beperkte accuduur

Een wearable is draagbaar. Zodoende werkt het apparaat natuurlijk op een batterij. Daarnaast werken veel wearables in combinatie met een smartphone. Dat betekent dat ten minste twee apparaten moeten worden opgeladen. En erger: het niet opladen van een van de twee apparaten zorgt ervoor dat je de ander ook niet kunt gebruiken. Een Apple Watch heeft bijvoorbeeld slechts een accuduur van een dag.

Problemen met metingen en analyse

Helaas zijn de metingen van de sensoren in wearables niet altijd even accuraat of nauwkeurig. Een probleem met de dataverzameling is natuurlijk vooral problematisch (of zelfs gevaarlijk) wanneer het om medische data, zoals de hartslag of bloeddruk gaat. Ook is het zaak ervoor te zorgen dat de data-analyse betrouwbaar wordt uitgevoerd. Beslissingen genomen op basis van die data zijn anders niets waard.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch wearable laptop

Beveiliging, diefstal, privacy

Veel draagbare technologie verzamelt persoonlijke data. Ook zijn de apparaten vaak gekoppeld aan smartphones. Dat betekent dat diefstal grote problemen kan opleveren, waaronder voor de privacy van de gebruiker. Daarbij hebben we het niet alleen over fysieke diefstal van de wearable, maar ook over diefstal van de data door hackers. Zodoende moeten we ervoor zorgen dat het apparaat zelf goed beveiligd is, maar ook dat het verzenden van data en de opslag daarvan versleuteld gebeurt.

Barrières voor gebruik

Aangezien veel wearables nog vrij nieuw zijn, is lang niet iedereen ermee opgegroeid. Daarmee willen we aangeven dat er zeker mensen zijn die de apparaten lastig te gebruiken vinden. Misschien zijn de knoppen te klein, is de gebruikersinterface niet intuïtief of is het display slecht af te lezen. Om ervoor te zorgen dat iedereen (leken, ouderen, ongeletterden) kan profiteren van de voordelen van wearables is veel onderzoek naar het gebruiksgemak nodig.

Wearables zijn gelimiteerd

Activity trackers zijn bedoeld om de gezondheid en vitale functies van de gebruiker te monitoren. Verder kan de wearable eigenlijk niets. Met andere woorden: de functionaliteiten zijn gelimiteerd, zeker in vergelijking met een smartphone. Met het woord “gelimiteerd” doelen we echter ook op een andere beperkingen. Zo is het kleine schermpje bijvoorbeeld soms slecht af te lezen en zijn de kleine knopjes lastig in te drukken.

Wearables zijn duur

Momenteel kost de goedkoopste versie van de Apple Watch ruim 200 euro. Ook de FitBit is niet bepaald goedkoop. Om nog maar te niet te spreken over het prijskaartje dat de Google Glass mee had moeten krijgen. Met andere woorden: veel wearables zijn duur en daarmee niet voor iedereen bereikbaar.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De voordelen van wearables

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Voordelen van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: