Wat zijn robots? In dit artikel beantwoorden we die vraag. We geven een definitie van robots en gaan in op de werking.
Als je aan een robot denkt, dan zie je waarschijnlijk een soort mensachtige metalen figuur voor je. De robot loopt houterig op twee benen en spreekt met een blikkerige stem. Een beetje zoals CP30 uit Star Wars of de Transformers. Robots zijn er echter in allerlei soorten en maten. Zelfrijdende auto’s, slimme stofzuigers en robotarmen in fabrieken; het zijn allemaal voorbeelden van robots.
Wat zijn robots? Een robot is een programmeerbare machine, die in staat is om zelfstandig taken uit te voeren. Een apparaat dat je niet kunt programmeren (om iets nieuws te doen doen) is geen robot, maar gewoon een apparaat. Een robot heeft een fysiek lichaam. En dat betekent dat het fysieke interactie met zijn omgeving kan aangaan. Geavanceerde robots kunnen zelf nieuwe interacties leren. Met andere woorden: deze robots zijn in staat om autonoom te reageren op hun omgeving. Om deze autonome acties mogelijk te maken, zijn robots uitgerust met sensoren.
Wat zijn robots en hoe werken ze precies? Een robot is dus een combinatie van een werkend lichaam en sensoren. Wat doen die sensoren? Bij de mens halen onze zintuigen (ogen, oren, huid) signalen uit de omgeving. We kunnen bijvoorbeeld zien, horen en voelen dat het regent. Aan de hand van wat onze zintuigen ons vertellen, ondernemen we vervolgens actie: we zoeken een plek om te schuilen of klappen een paraplu open. Om autonoom te kunnen functioneren, hebben robots dus kunstmatige zintuigen nodig, oftewel: sensoren.
Wat we willen zijn robots die autonoom beslissingen nemen op basis van wat ze met hun sensoren aftasten om hen heen. Dat is echter een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Neem een robot die moet rond kunnen lopen. Omdat de robot beweegt, ziet hij de wereld steeds iets anders. In die veranderende wereld moet hij vervolgens ook nog eens in real-time beslissingen nemen. Het is dus nog best lastig om robots goed te laten functioneren. En daar komt Artficial Intelligence (AI) om de hoek kijken.
Op dit moment worden robots voornamelijk ingezet in (auto)fabrieken. Je vindt ze echter ook al bij mensen in huis. Denk maar aan de eerder genoemde robotstofzuiger, maar ook aan gezelschapsrobots. Ten slotte noemen we de zorg, waar men eveneens steeds meer openstaat voor de inzet van robots. We verwachten dat de inzet van robots in de toekomst steeds verder zal toenemen. Dankzij zijn sensoren en AI kan de robot namelijk mensen herkennen, waardoor veilig samenwerken mogelijk wordt.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van robotica? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.