Veiligheidsdiensten zetten Artificial Intelligence in bij Capitool-bestormers

Inmiddels zijn al veel van de bestormers van het Capitool in Washington opgespoord. Daarvoor maakten de Amerikaanse veiligheidsdiensten gebruik van gezichtsherkenningssoftware op basis van Artificial Intelligence (AI).

Gezichtsherkenningssoftware met AI

Om de identiteit van de bestormers van het Capitool in Washington te achterhalen, maakten de Amerikaanse veiligheidsdiensten veelvuldig gebruik van de software van Clearview AI (via Volkskrant). Deze gezichtsherkenningssoftware werkt met Artificial Intelligence (AI). Om de bestormers te identificeren vergelijkt de software van Clearview foto’s en video’s van de bestormers met drie miljard beelden die op openbare sociale mediaprofielen en websites zijn te vinden.

Lees meer: Schiphol voorkomt vertragingen met video-analyse met deep learning

Afbeeldingen op social media en internet

De Amerikaanse veiligheidsdiensten beschikten over allerlei foto’s en video’s van de bestormers van het Capitool. Traditioneel gezien wordt dit beeldmateriaal veelal vergeleken met materiaal dat al in databases van de diensten te vinden is, zoals afbeeldingen van rijbewijzen en foto’s van verdachten. In dit geval werd dus ook de software van Clearview ingezet. Deze gezichtsherkenningssoftware vergelijkt het beeldmateriaal van de bestorming met afbeeldingen die gewoon op social media, fora en andere website te vinden zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Machine learning: definitie, werking en voordelen. Alles dat je moet weten over machine learning.

Wat is Computer Vision met AI?

De Amerikaanse veiligheidsdiensten beschikten over allerlei foto’s en video’s van de bestormers van het Capitool. Traditioneel gezien wordt dit beeldmateriaal veelal vergeleken met materiaal dat al in databases van de diensten te vinden is, zoals afbeeldingen van rijbewijzen en foto’s van verdachten. In dit geval werd dus ook de software van Clearview ingezet. Deze gezichtsherkenningssoftware vergelijkt het beeldmateriaal van de bestorming met afbeeldingen die gewoon op social media, fora en andere website te vinden zijn. We leggen je graag uit hoe dat precies werkt.

Met beeldherkenning met Artificial Intelligence (AI) is het mogelijk om objecten en personen te herkennen, analyseren, classificeren en volgen. We spreken in het kader van dit type beeldherkenning ook wel over Computer Vision (CV). Computer Vision heeft als doel om systemen beelden te laten begrijpen, oftewel te analyseren en te interpreteren. De systemen nemen vervolgens zelfstandig beslissingen op basis van de geïnterpreteerde beelden. Computer Vision gaat dus een stuk verder dan het enkel registreren van beelden.

Lees meer: Hoe werkt Computer Vision (CV)?

Wat kun je allemaal met Computer Vision?

Computer Vision haalt informatie uit afbeeldingen en herkent specifieke concepten. Het kan daarom verschillende taken uitvoeren, zoals het herkennen van gezichten of classificeren van tekens. Als je je smartphone ontgrendeld met je gezicht, werkt dat ook via CV. Er zijn enorm veel toepassingen denkbaar voor Computer Vision; gezichtsherkenning is slechts één van deze toepassingen. We kunnen bijvoorbeeld alarmcentrales betrouwbaarder waarschuwen wanneer er personen of voertuigen op afgesloten terreinen worden gedetecteerd. Ook kunnen we mensen tellen, registreren waar ze zich heen bewegen en of het te druk wordt in een bepaald gebied. Of neem zorgtoepassingen als valdetectie en zonebewaking.

Wil je weten over wat 3Bplus voor je kan betekenen op het gebied van beeldherkenning? We werken voor deze AI-oplossing onder meer samen met Avutec. Het gaat onder meer om oplossingen op het gebied van mobiliteit en veiligheid. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI
Vier methoden van machine learning
Wat is deep learning en hoe werkt het?
Hoe zorgen we voor verantwoordelijke Artificial Intelligence (AI)?

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: