Veilig internet: tips voor veilig internet voor bedrijven

Veilig internet voor bedrijven: zo zorg je voor veilig internet

In dit artikel vertellen we je meer over veilig internet. Hoe zorg je als bedrijf voor veilig internet? We gaan eerst in op cybercrime en zetten vervolgens een aantal cybersecurity-tips voor je op een rijtje.

Veilig internet wordt steeds belangrijker voor bedrijven

We zijn allemaal op steeds meer manieren verbonden met het internet. Dat geldt ook voor bedrijven. Het gaat tegenwoordig niet enkel meer om de apparaten van je medewerkers, zoals laptop en mobiele telefoons. Maar misschien werk je ook wel in de cloud of gebruik je steeds meer Internet of Things-apparaten. Dat er zoveel apparaten verbonden zijn aan je zakelijk internet maakt je bedrijf kwetsbaar. Het vormt namelijk een mogelijke ingang voor hackers.

Veilig internet: de gevolgen van een cyberaanval voor bedrijven

Wanneer het hackers lukt om toegang te krijgen tot systemen, netwerken, programma’s, bestanden en data kan de schade groot zijn. Het kan gaan om financiële schade, bijvoorbeeld omdat een cyberaanval de normale bedrijfsprocessen frustreert of omdat er losgeld wordt gevraagd. Het gaat echter net zo goed om gegevensdiefstal of reputatieschade. Omdat een cyberaanval dus grote gevolgen kan hebben, is het belangrijk cybersecurity serieus te nemen. 

Helaas is het nooit helemaal mogelijk om incidenten volledig te voorkomen. Wel kun je een aantal maatregelen treffen, die het hackers zo moeilijk mogelijk maken. In het vervolg van dit artikel zetten we een aantal maatregelen op een rijtje.

Veilig internet: met deze maatregelen kunnen bedrijven zorgen voor veilig internet. 

Veilig internet begint bij goede inloggegevens en authenticatie

Verander direct de standaard inloggegevens die door de fabrikant zijn ingesteld. Gebruik in plaats daarvan unieke gegevens voor elk apparaat dat je gebruikt. Maak er een gewoonte van om wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

Kies waar mogelijk voor tweefactorauthenticatie. Tweefactorauthenticatie houdt in dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog een code of sleutel nodig hebt om in te loggen. Deze wordt je bijvoorbeeld per sms of app toegezonden.

Veilig internet door apparaten te updaten en instellingen te checken

Zorg ervoor dat je begrijpt welke mogelijkheden je apparaat heeft. Als je niet wilt dat je slimme printer mee kan luisteren, zet deze functie dan uit. Controleer sowieso de beveiligings- en privacy-instellingen voordat je het apparaat gaat gebruiken.

Update je apparaten zo frequent mogelijk. Schakel het liefst automatische updates in, als dat mogelijk is. Dit zorgt voor bescherming tegen bekende kwetsbaarheden. Gebreken die worden ontdekt nadat het product al in de schappen ligt, kunnen snel worden verholpen door updates en patches.

Stel firewalls in zodat verkeer van niet-geautoriseerde IP-adressen geblokkeerd wordt. Antivirussoftware is ook een must. Gebruik gerenommeerde software, die real-time bescherming biedt tegen malware.

Veilig internet door data zorgvuldig te versturen en te bewaren

Te vaak wordt data nog als gewone tekst/code verstuurd. Hackers kunnen deze data dus gemakkelijk lezen. Het is zaak dataverkeer te versleutelen. Sterke encryptie is van cruciaal belang voor het beveiligen van communicatie tussen apparaten.

Data moet niet alleen tijdens het versturen beveiligd worden, ook wanneer het opgeslagen is, dient het versleuteld te zijn. Verder is het natuurlijk altijd goed om zo weinig mogelijk data op te slaan. In ieder geval niet meer dan noodzakelijk.

Veilig internet door je netwerk te beheren en te segmenteren 

Kijk naar het ontwerp van je netwerk. Zet IoT-apparaten bijvoorbeeld altijd op een netwerk dat afgescheiden is van het bedrijfsnetwerk. Beperk ook de inlogmogelijkheden van de apparaten zoveel mogelijk. Zet bijvoorbeeld netwerkpoorten dicht die niet worden gebruikt. Denk ook na over het plaatsen van een beveiligingsgateway, die als intermediair tussen apparaten en het netwerk fungeert.

Controleer inkomend en uitgaand verkeer op het netwerk. Inventariseer welke apparaten op het netwerk zijn aangesloten. Vrijwel geen enkele organisatie kent alle printers en camera’s op hun netwerk. En als je niet alle apparaten kunt identificeren, kun je ze natuurlijk ook niet goed isoleren.

Voorzie elk apparaat van een unieke identificator. Dat is cruciaal om te begrijpen wat het apparaat is, hoe het zich gedraagt, de andere apparaten waarmee het samenwerkt en wat de juiste beveiligingsmaatregelen zijn.

Veilig internet: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wij kunnen je helpen bij het realiseren van veilig internet. Dat geldt niet enkel voor de beveiliging van je bestaande systemen, netwerken en programma’s; ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Ook vertellen we je als Solution Partner natuurlijk graag meer over de internetbeveiliging van Ziggo, zoals het Safe Online-pakket.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: