Uitval zonnepanelen bij te veel opbrengst voorkomt terug leveren

Zeker 75.000 huishoudens kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terug leveren aan het net. De reden? Uitval van zonnepanelen door overbelasting van het net. Het is interessant om je energie (tijdelijk) op te slaan.

Zonnepanelen terugverdienen

Er is energie in overvloed. De hoeveelheid energie die een gemiddeld dak met zonnepanelen genereert, is bijzonder groot. Het terug leveren van stroom aan het net is al jarenlang de enige manier om de overtollige energie kwijt te kunnen en op die manier de investering in zonnepanelen terug te verdienen.

In de maand mei 2022 was er zelfs sprake van een overschot aan zonne-energie. Lees er hier meer over.

Niet kunnen terug leveren

Uit gegevens van de Nederlandse netbeheerders (via AD) blijkt echter dat zeker 75.000 huishoudens regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terug kunnen leveren. Dat is ongeveer één op de twintig huizen met zonnepanelen. Gemiddeld konden zij 11 uur per jaar niet terug leveren, waardoor er door de huishoudens in totaal 1,5 miljoen euro misgelopen werd.

zonnepanelen milieu groene stroom klimaatverandering duurzaamheid

Te veel zonnestroom

Zonnestroom die niet meteen wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Soms is de hoeveelheid geleverde stroom zo groot dat de netspanning in de wijk te hoog oploopt. Daardoor werken de omvormers die de zonnestroom omzetten in bruikbare elektriciteit niet. Kort gezegd: wanneer er te veel zonnestroom in de wijk is, loopt de netspanning te hoog op en schakelt het veiligheidssysteem de zonnepanelen uit.

Misgelopen opbrengst

De uitval van de zonnepanelen is voor de eigenaren natuurlijk behoorlijk frustrerend én zonde. Op het moment van uitval schrijnt de zon immers schijnt en zou de opbrengst van de panelen hoog zijn geweest. De verwachting is dat wanneer er meer zonnepanelen geplaatst worden, nog meer mensen met uitval te maken krijgen. Helaas is het niet te voorspellen wie er wordt geraakt.

Je eigen zonne-energie opslaan

Het is interessant om energie op te slaan in je eigen thuisbatterij in plaats van terug te leveren aan het net. Wanneer je je eigen energie opslaat in je eigen thuisbatterij, kun je de energie gebruiken op momenten dat daar behoefte aan is, bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds als de zon niet schijnt. Op die manier kun je je te veel aan energie zelf gebruiken. Ook is het met slimme thuisbatterijen mogelijk om de energie op een gunstiger moment terug leveren. Bijvoorbeeld op het moment dat het rustig is en/of wanneer het tarief hoog is. Daarmee krijg je als eigenaar van zonnepanelen zoveel mogelijk geld terug voor je energie.

Balans tussen laden, verbruiken en terug leveren

Onze slimme thuisbatterij werkt met zelflerende algoritmes, die bijvoorbeeld meekijken met wat je zonnepanelen aan energie opwekken. Hoeveel wordt er op welk moment van de dag opgewekt? En hoeveel wordt er opgewekt ten opzichte van de weersverwachting? Ook de energieprijs en de hoeveelheid verbruikte energie op bepaalde momenten van de dag, worden meegenomen door de zelflerende algoritmes. Met deze data neemt het systeem slimme beslissingen, bijvoorbeeld over wanneer het voordeliger is om overtollige opgewekte energie te gebruiken om de slimme thuisbatterij op te laden óf wanneer het voordeliger is om energie terug te leveren aan het net.

Met andere woorden: de slimme thuisbatterij bevat lerende algoritmen die zorgen voor een optimale balans tussen laden, verbruiken en terug leveren aan het net.

Meer weten over de slimme thuisbatterij? Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: