In dit artikel bespreken we smart home sensoren. Zonder sensoren zijn er simpelweg geen slimme oplossingen mogelijk. Ook geven we een aantal voorbeelden van slimme sensoroplossingen in smart homes.
Een sensor is een kunstmatige uitvoering van onze zintuigen. Een sensor neemt de omgeving waar en kan informatie verzamelen. Sensoren kunnen van alles meten, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, druk, vochtigheid en beelden.
De door sensoren verzamelde data bevat een schat aan informatie. Om daar toegang tot te krijgen, moeten we de verzamelde data analyseren. De geanalyseerde data kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven of om autonoom een actie uit te voeren. In dat geval spreken we van slimme apparaten: apparaten die zelf actie ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn, zoals een slimme thermostaat.
Slimme oplossingen zijn enkel en alleen mogelijk met behulp van slimme sensoren. Wat heet: elk slim apparaat is slim ómdat het uitgerust is met sensoren. De toepassingen voor slimme apparaten zijn enorm. Wanneer er (met grote regelmaat) exacte metingen uitgevoerd moeten worden en wanneer het van belang is dat deze metingen in (vrijwel) real-time doorgegeven worden, kan een slimme sensoroplossing uitkomst bieden.
Smart homes zijn huizen waarin (slimme) technologie geïntegreerd is. Deze slimme technologie is uitgerust met sensoren, die het mogelijk maken om gebruikers- en omgevingsgegevens vastleggen. Het doel van smart home sensoren is om activiteiten te vereenvoudigen en automatiseren, zoals het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. Andere toepassingen van slimme apparaten in woningen hebben bijvoorbeeld te maken met veiligheid en zorg.
Hoewel sommige smart home-toepassingen bestemd zijn voor algemeen gebruik, richten veel van de apparaten zich op ouderen. Neem slimme sensoroplossingen die beweging van de bewoner monitoren. Staat een bewoner normaal gesproken rond 9 uur ’s ochtends op, maar is rond 11 uur nog geen beweging gesignaleerd door de sensoroplossing? Dan slaat de oplossing automatisch alarm. Het is ook mogelijk om bewegingssensoren te plaatsen in een slimme vloer, zodat een val meteen opgemerkt worden. Of neem slimme verlichting, die voorkomt dat een bewoner midden in de nacht op zoek moet naar de lichtschakelaar.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft smart home sensoren? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Als voorbeeld noemen we ABLE, waarmee het mogelijk is om al je slimme apparaten te bedienen en automatisch te laten samenwerken via één app. ABLE laat de gebruiker ook het verbruik van zijn apparaten monitoren, beheren en zelfs verminderen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over ABLE of één van onze andere oplossingen.