Slimme sensoren: sensordata geanalyseerd met AI

Slimme sensoren: sensoren slim gemaakt met Artificial Intelligence

Met de term slimme sensoren wordt gewezen op de toevoeging van Artificial Intelligence (AI) aan sensoren. Hoe dat precies werkt, vertellen we je in dit artikel graag.

Slimme sensoren: eerst een korte definitie van sensoren

Een sensor kan gezien worden als een kunstmatige uitvoering van onze zintuigen. Een sensor neemt immers de omgeving waar en kan informatie verzamelen, bijvoorbeeld over zaken als beweging, geluid, temperatuur, druk en vochtigheid – net als je zintuigen. Een bekende uitspraak is: meten is weten. Daarmee wordt gedoeld op het belang van meten. Door te meten verzamel je namelijk concrete data, waarmee je kunt vergelijken en rekenen.

Slimme sensoren: het verzamelen en analyseren van data

De door sensoren verzamelde data bevat een schat aan informatie voor verschillende doeleinden. Om daar toegang tot te krijgen, moeten we de verzamelde data analyseren. Data-analyse kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals het gebruik van Artificial Intelligence (AI) om in een camerafeed indringers in een woning te identificeren. Dankzij AI worden allerlei geavanceerde analyses mogelijk.

artificial intelligence ai robot

Slimme sensoren: het uitvoeren van autonome acties

De geanalyseerde data kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven of door autonoom een actie uit te voeren. In dat geval spreken we van slimme sensoren. Hierbij kan de slimme sensoroplossing zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. Op die manier kunnen we allerlei taken automatiseren.

Slimme sensoren: we nemen een smart home als voorbeeld

De garagedeur gaat open op het moment dat je je straat binnenrijdt. Binnen staat de verwarming aan, omdat de thermostaat aansloeg toen je binnen 10 kilometer van je huis kwam. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting aan in de hal. Tijdens het diner vertelt je smartwatch je dat je gedurende de dag flink wat calorieën hebt verbrand. En de volgende ochtend wordt de douche automatisch opgewarmd als je je wekker uitzet. Daarnaast wordt er koffie gezet, worden de gordijnen geopend en krijgt je hond te eten. Je koelkast weet wanneer de melk op is en bestelt zelfs een nieuw pak voor je.

Slimme sensoren: zonder sensoren geen slimme oplossingen

Al dit soort oplossingen is enkel en alleen mogelijk met behulp van slimme sensoren. Wat heet: elk slim apparaat is slim ómdat het uitgerust is met sensoren. De toepassingen voor slimme apparaten zijn enorm. Wanneer er (met grote regelmaat) exacte metingen uitgevoerd moeten worden en wanneer het van belang is dat deze metingen in (vrijwel) real-time doorgegeven worden, kan een slimme sensoroplossing uitkomst bieden.

Slimme sensoren: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft slimme sensoren? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: