Internet of Things-technologieën: verschil NB-IoT, LTE-M, LoRa en Sigfox

LPWAN-technologie (Low Power Wide Area Networks) is een klasse van draadloze technologieën die goed zijn afgestemd op de specifieke behoeften van Internet of Things-apparaten. Het gaat daarbij specifiek om die apparaten waarbij het nodig is dat men (jarenlang) kleine hoeveelheden gegevens over grote afstanden kan verzenden op een enkele batterij.

De verschillende LPWAN-technologieën

Er is geen standaard LPWAN-technologie. In plaats daarvan zijn er een aantal concurrerende technologieën en initiatieven. Hoewel ze dezelfde kenmerken hebben, werken ze op verschillende manieren en bieden ze verschillende dekkings- en capaciteitsniveaus. Het gaat dan bijvoorbeeld om NB-IoT, LoRa, Sigfox en LTE-M. Het is aan de gebruiker om de LPWAN-technologie te kiezen die het meest geschikt is voor zijn specifieke toepassing. Wanneer je de belangrijkste verschillen tussen deze Low Power Wide Area Netwerken begrijpt, kun je beter beslissen welke technologie de beste is voor jouw IoT-toepassing.

Lees meer: Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?

NarrowBand Internet of Things (NB-IoT)

NarrowBand Internet of Things (afgekort als NB-IoT) werkt op het LTE, oftewel: het 4G-netwerk. Typerend is de goede dekking met een groot bereik, tot wel 40 kilometer. Je kunt met NB-IoT zelfs ondergronds of door dikke muren heen apparaten verbinden. Een nadeel is de lage bandbreedte. Dat betekent dat het niet mogelijk is om veel data in korte tijd te versturen. Wel fijn is dat je hierdoor veel stroom bespaart en dat de batterij van je IoT-apparaat lang meegaat, soms tot wel 10 jaar. Ook noemenswaardig is de veiligheid: NB-IoT wordt standaard geleverd met LTE-beveiliging. Als voorbeeld van een toepassing noemen we bijvoorbeeld slimme watermeters.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected wifi

LTE-M

LTE-M staat voor Long Term Evolution for Machines. Zoals de naam doet vermoeden, werkt LTE-M (ook wel LTE Cat M1 genoemd) ook op het 4G-netwerk. Het is zodoende vergelijkbaar met NB-IoT. LTE-M is vooral bedoeld om data op frequente basis te verzenden, maar dan wel op een lagere snelheid dan bij het 4G-netwerk. LTE-M-technologie geeft meer bandbreedte in vergelijking tot NB-IoT. Hierdoor kun je bewegende objecten, zoals verkeer, in real-time volgen. Door de ondersteuning van spraaktoepassingen is LTE-M daarnaast ook geschikt voor bijvoorbeeld wearables. LTE-M wordt eveneens standaard geleverd met LTE-beveiliging.

Long Range (LoRa)

Ook LoRa is bedoeld voor connectiviteit over lange afstanden, waarbij het IoT-apparaat weinig data hoeft te verzenden of te ontvangen. LoRa heeft een bereik van 16 kilometer. Bij LoRa wordt de applicatie voorzien van een LoRa-chip en draadloze sensor. De technologie maakt gebruik van het licentievrije ISM-netwerk. Het werkt in dat opzicht dus anders dan LTE-M en NB-IoT, omdat het niet afhankelijk is van het LTE-netwerk. Een nadeel van LoRa is dat er een wettelijke beperking van het dataverbruik geldt: je mag een maximaal aantal bytes per uur verzenden. Voorbeelden van LoRa-toepassingen zijn slimme landbouwtoepassingen, zoals sensoren die de vochtigheid van de grond meten.

Lees meer: Wat is het Internet of Things (IoT)?

Sigfox

Net als LoRa is ook Sigfox vooral geschikt om kleine hoeveelheden data uit te wisselen, slechts een paar bytes per bericht. Een nadeel daarbij is dat je slechts zes berichten per uur kunt versturen. Net als LoRa maakt Sigfox namelijk ook gebruik van het licentievrije ISM-netwerk, waar anderen eveneens gratis gebruik van kunnen maken. De snelheid is laag, maar het bereik juist groot: Sigfox kent een bereik van 40 kilometer. Zoals je mag verwachten, kent deze WPLAN-technologie een zeer laag energieverbruik. Ten slotte dan nog een voorbeeld van een Sigfox-toepassing: een lampje dat aangeeft of een parkeerplaats vrij is.

NB-IoT, LoRa, Sigfox of LTE-M?

Zoals gezegd, zal de keuze voor één van de vier WPLAN-technologieën vooral afhangen van de gewenste toepassing. Elke technologie heeft zijn eigen voor- en nadelen. De technologieën sluiten elkaar echter sowieso niet: je kunt verschillende technologieën voor verschillende toepassingen gebruiken.

Wil je meer weten over de LPWAN-technologieën en hun toepassingen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de toepassing van Internet of Things-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De toename van smart homes en slimme verlichting in Nederland
Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI
De werking van het Internet of Things (IoT)
5 use cases voor het Industrial Internet of Things (IIoT)

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: