EN

Opbrengst zonnepanelen nog nooit zo hoog; sla het overschot op

Nog niet eerder was de opbrengst van zonnepanelen zo hoog. Er is soms zelfs een overschot. De opbrengst is rond het middaguur het hoogst. Dat is echter niet wanneer we de meeste energie verbruiken. Daarom is het interessant om deze energie op te slaan.

Extreem zonnig weer

In mei 2022 ging de opbrengst van zonnepanelen door het dak, meldt het AD. Huishoudens met zonnepanelen zagen het ene na het andere record sneuvelen. Dat heeft alles te maken met het extreem zonnige voorjaar. Anders dan veel mensen denken, is de opbrengst juist in het voorjaar hoog. Het moet namelijk ook weer niet te warm worden. Dan daalt het vermogen met wel 20 procent.

Extreem hoge opbrengst

De opbrengst van de zonnepanelen was in mei 2022 op een gegeven moment zelfs zo hoog dat er aan 90 procent van de vraag naar elektriciteit voldaan kon worden. In de middaguren was er op sommige dagen zelfs sprake van een overschot. Het resultaat? Omdat de opbrengst van zonnepanelen hoger was dan het verbruik zakte de stroomprijs enorm. Een ideale situatie om bijvoorbeeld supergoedkoop je elektrische auto op te laden.

Ten minste, als je zonnepanelen niet uitvielen. Lees hier meer over de problemen met overbelaste netwerken.

zonnepanelen duurzaamheid duurzaam woning huis klimaat klimaatverandering

Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij

De extreem hoge elektriciteitsprijzen zorgen ervoor dat de vraag naar zonnepanelen groter is dan ooit. Logisch, want zoals bovenstaande aantoont, is de hoeveelheid energie die een gemiddeld dak met zonnepanelen genereert bijzonder groot.

Zoals gezegd wordt de meeste zonne-energie rond het middaguur gegenereerd. Dat is alleen niet wanneer we de meeste energie verbruiken. Juist daarom is het interessant om zonne-energie op te slaan in een thuisbatterij. Door het overschot aan energie op te slaan, kun je het gebruiken op momenten dat daar wel behoefte aan is, zoals in de avond of op een regenachtige dag. Op die manier kun je je te veel aan energie zelf gebruiken.

Een slimme thuisbatterij slaat je energie-overschot op en geeft die terug als het nodig is.

Maximaal profiteren van de zon

Je wilt natuurlijk dat de slimme thuisbatterij oplaadt met zonne-energie, en eventueel pas tegen een laag tarief bijlaadt als er naar verwachting niet genoeg zon zal zijn. Op die manier profiteer je maximaal van de zon – en eventueel het lage daltarief – en wordt je verbruik zo goedkoop mogelijk gemaakt. Bij voldoende zonne-energie kan er zelfs worden terug geleverd. Dat is in het bijzonder interessant als het tarief hoog is. Op die manier krijgt je zoveel mogelijk geld terug voor je geleverde zonne-energie.

Slimme beslissingen

Onze slimme thuisbatterij werkt met zelflerende algoritmes, die bijvoorbeeld meekijken met wat je zonnepanelen aan energie opwekken. Hoeveel wordt er op welk moment van de dag opgewekt en hoeveel wek je op ten opzichte van de weersverwachting? Ook de energieprijs wordt meegenomen door de zelflerende algoritmes, net als de hoeveelheid energie die je verbruikt op bepaalde momenten van de dag of week. Aan de hand van al deze data neemt het systeem slimme beslissingen, bijvoorbeeld over wanneer het voordelig is om overtollige opgewekte energie te gebruiken om de slimme batterij op te laden of wanneer het voordelig is om stroom terug te leveren aan het net.

Meer weten over de slimme thuisbatterij? Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: