Artificial Intelligence bepaalt het energieverbruik van een woning

In een artikel op Duurzaam Bedrijfsleven lezen we over de inzet van Artificial Intelligence (AI) om te bepalen welke huizen in een wijk zuinig zijn en welke niet. Daarvoor gebruikt het AI-systeem onder meer informatie over de indeling van huizen en het energieverbruik in een gebied. Daarnaast kan het systeem het energieverbruik per gebouw schatten.

AI voorspelt energieverbruik

Onderzoekers bedachten een AI-systeem dat op huisniveau kan kijken of het huis (of het gebouw) voldoet aan het gemiddelde energieverbruik voor een vergelijkbare woning. Daarnaast kan het systeem ook inschatten wat de grootste bron van energieverlies voor het huis is. Het AI-systeem werd getraind met data over huizen waarvan al bekend is hoe energiezuinig ze zijn en waar de meeste energie verloren gaat. Inmiddels is het systeem in staat om een oordeel te vellen over nieuwe huizen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

huis woning ouderen smart home slim huisautomatisering domotic

Hoe train je een AI-systeem?

Even een zijsprong: hoe werkt dat trainen van een AI-systeem eigenlijk? Als je wilt dat je AI-systeem voorspellingen maakt, bijvoorbeeld verkeerspatronen bij een drukke kruising, voed je het met gegevens over historische verkeerspatronen. Wanneer deze training succesvol is, dan zal het systeem beter presteren bij het voorspellen van toekomstige verkeerspatronen. Het systeem leert dus van de data om vervolgens zelf beslissingen te kunnen nemen en voorspellingen te kunnen doen.

We spreken hierbij ook wel over machine learning. Wat machine learning is en wat het verband met Artificial Intelligence is, lees je hier.

Helft huizen niet zo energiezuinig als mogelijk

Als proef om het AI-systeem te testen, werden verschillende steden en wijken geanalyseerd. Waar slimme meters in de huizen hingen, konden de onderzoekers zelfs op het niveau van apparaten de energiezuinigheid onderzoeken. Uit de proef bleek dat de helft van de onderzochte huizen niet zo energiezuinig als mogelijk. Dat had in 40 procent van de gevallen te maken met isolatie. In een kwart van de gebouwen was de verwarming niet op orde.

Om de voorspellingen van het AI-systeem nog beter te maken, willen de onderzoekers nog meer databronnen toevoegen, waaronder satellietdata.

De resultaten van deze proef laten zien dat het AI-systeem overheden en woningstichtingen een nieuwe manier biedt om (de juiste) verduurzaming door te voeren. Door bijvoorbeeld eerst de wijken aan te pakken waar veel te verbeteren valt, kunnen er wat betreft duurzaamheid snel grote stappen gemaakt worden.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Cijfers over de smart homes-markt voor 2019 en de nabije toekomst
Slimme ventilatie in de strijd tegen het coronavirus
Predictive maintenance nog weinig gebruikt in maakindustrie
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: