Wat vinden Nederlanders van robots? Hebben ze zelf robots voor het huishouden? En wat vinden ze van de inzet van zorgrobots? OnePoll probeerde deze vragen te beantwoorden in een onderzoek. In dit artikel bespreken we een aantal van de resultaten uit het onderzoek naar de acceptatie en inzet van robots.
Opvallend is dat bijna 60 procent van de ondervraagden zich de inzet van robots in de zorgsector goed kan voorstellen. Mensen zien vooral het nut van robots bij revalidatie, als sociale robot of in de thuiszorg. Als voordelen van zorgrobots worden onder meer hulp bij fysiek zware of monotone arbeid genoemd, evenals tijdsbesparing en automatisering van taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen. Zo kan de helft van respondenten zich bijvoorbeeld mechanische ondersteuning van patiënten voorstellen. Daarnaast kan vier op de tien zich voorstellen robots geschikt zijn voor sociale interactie, bijvoorbeeld bij eenzaamheid. En ten slotte is bijna 30 procent voorstander van het gebruik van robots in revalidatietraining.
Op dit moment worden robots in de zorg vooral ingezet 1) als sociale robot in de langdurige zorg, 2) in ondersteuning bij revalidatie, en 3) als operatierobot. Erg wijdverspreid is het gebruik van robots in de zorg echter nog niet. Met andere woorden: robotica is vaak nog geen onderdeel van het zorgproces. Toch zijn er al wel een aantal veelbelovende toepassingen te benoemen. Zo schreven we eerder bijvoorbeeld al over het positieve effect van robothuisdieren. Ook hadden we aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van robothuid uitgerust met sensoren, zodat je bijvoorbeeld ook daadwerkelijk met robots kunt knuffelen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het onderzoek van onePoll laat zien dat zo’n 70 procent van de ondervraagden denkt dat robots het dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken. Dat betekent echter niet dat robots al volop worden ingezet. Ruim 60 procent van de respondenten geeft aan ook dit jaar (nog) geen huishoudrobots te willen aanschaffen. Interessant genoeg heeft echter al wel meer dan een derde een robot, die ingezet wordt bij het schoonmaken en tuinonderhoud. Onder 25- tot 34-jarigen stijgt het percentage dat al een robot bezit zelfs naar bijna 50 procent.
Dit soort robots kunnen (net als de hierboven genoemde zorgrobots) natuurlijk ook van grote waarde zijn voor de thuiszorg. Voor een aantal voorbeelden van robots die mensen thuis kunnen bijstaan – met of zonder hulp van thuiszorg – verwijzen we je graag naar ons artikel over smart home-toepassingen. Daarin hebben we ook aandacht voor andere e-health-toepassingen.
De reden dat robots nog niet volledig zijn doorgedrongen in Nederlandse huishoudens heeft te maken met het hoge prijskaartje. Bijna 60 procent vindt een robot te duur. Daarnaast heeft de helft er ook nog geen behoefte aan. Ook zijn er natuurlijk mensen die geen vertrouwen in huishoudrobots hebben, namelijk 12 procent. Wat betreft prijs willen de meeste mensen maximaal tussen de 100 en 500 euro aan een robot besteden.
Een robot is eigenlijk een combinatie van Artificial Intelligence (AI), een werkend lichaam en sensoren. Bij de mens halen ogen, oren en huid signalen uit de omgeving, zoals de gloed van een kampvuur of het getik van vallende regendruppels. Mensen gebruiken deze signalen om actie te ondernemen: een vonk te ontwijken of een paraplu open te klappen. Om volledig te kunnen functioneren, hebben robots naast een kunstmatig brein ook een lichaam en sensoren nodig. Het doel is om robots te maken die beslissingen maken op basis van wat ze aftasten om hen heen – robots, die de kracht hebben die nodig is om een deur open te duwen of die erachter kunnen komen hoe ze zorgvuldig op een gladde stoep stappen. Uiteindelijk kunnen dergelijke robots werken als mensen, ook in de zorg.
Het onderzoek van onePoll werd uitgevoerd in opdracht van reichelt elektronik. Wij vonden het op de website van ICT&health.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Ouderenzorg: nieuwe woonvormen en wonen met technologie
Waarom we moeten investeren in AI (voor de zorg)
FAQ over Artificial Intelligence (AI)
E-health: Een overzicht van nieuwe technologie in de zorg