5G wordt gezien als een echte gamechanger op het gebied van mobiele connectiviteit. In dit artikel gaan we wat dieper in op de eigenschappen die van het 5G-netwerk een echte gamechanger maken. We doen dat aan de hand van onderstaande infographic van Dynamo Led Displays. Hierin is bijvoorbeeld te zien hoe de evolutie van draadloze technologie verlopen is en hoe 5G zich verhoudt tot zijn voorganger: 4G.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De evolutie van mobiele communicatietechnologie
In de afgelopen vier decennia is er weinig zo snel geëvolueerd als mobiele communicatietechnologie. Toen we een spelletje Snake op onze Nokia speelden, dachten we het toppunt bereikt te hebben. Inmiddels zijn we dus echter al beland bij 4G en sinds kort – eindelijk ook in Nederland! – zelfs bij 5G.
5G betekent namelijk een grote sprong voorwaarts wat betreft download- en uploadsnelheden. Een ander voordeel van 5G ten opzichte van zijn voorgangers als 4G heeft te maken met de lage latency. Ook maakt 5G allerlei nieuwe diensten mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van het Internet of Things (IoT). Dat heeft onder meer te maken met de grotere connectiviteit: er kunnen meer apparaten verbonden worden.
4G en 5G vergeleken
Laten we 4G en 5G eens vergelijken op een aantal punten:
- Latency: de latency bij 4G is 60 tot 98 ms, terwijl dit bij 5G nog slechts minder dan 1 ms is. De latency van 5G is zeker 10 keer lager dan die van 4G.
- Downloadsnelheid: bij 4G ligt de downloadsnelheid tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. Bij 5G kan de snelheid echter oplopen tot 10 Gbps. 5G is 10 tot 100 keer sneller dan 4G.
- Connectiviteit: de connectiviteit van 5G is tot wel 100 keer groter. Dat betekent dat we veel meer apparaten kunnen verbinden.
- Energieverbruik: 5G is veel efficiënter wat betreft energieverbruik. Het 5G-netwerk kan het energieverbruik met 10% verlagen in vergelijking met het bestaande 4G-netwerk.
- Basisstations: 5G maakt meer gebruik van hoge radiofrequenties, die minder ver het lichaam binnendringen dan 3G- of 4G-straling, zodat er meer masten nodig zijn om dezelfde goede dekking te garanderen.
- Frequentiebanden: zoals laatst bleek bij de 5G-veiling wordt 5G uitgezonden op de 100-800 MHz-banden. Voor 4G is dat de 20 MHz-frequentiebanden.
Hoewel de evolutie van het 1G- naar 4G-netwerk vooral ging over het optimaliseren van draadloze netwerktechnologie en het perfectioneren van smartphones, zijn de aspiraties van 5G veel groter. Het gaat bij 5G niet enkel om hogere downloadsnelheden voor onze streamingbehoeften. Denk dus bijvoorbeeld aan toepassingen op het gebied van IoT, maar ook een Virtual Reality, waarbij de lage latency enorm bruikbaar is. Dankzij 5G mogen we enorme verbeteringen verwachten wat betreft het vermogen van onze apparaten om nauwkeurige berekeningen uit te voren, gegevens te analyseren en in korte tijd veel meer taken uit te voeren.
Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van 5G?
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
De staat van de Internet of Things-markt (in de nabije toekomst)
5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen
Trends in online communicatie voor 2020
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg